Jatuh Motor Semasa Sarat Mengandung [Part 1]

Hi uolls

Happy Thursday. ha dah khamis dah pun. Tomorrow is Friday lepas tu weekend. Actually dah terboyot macam ni idok ler eksaited nak weekend. I is kira kira nak ke hujung bulan . sobs sobs

Nak share dengan you alls ni, last week ( Tuesday 4th ) I met an accident on my way to office. ye , mesti ramai terkejut kan I dah boyot macam ni naik motor. err tapi sebenarnya ramai je macam I ni. Lepas eksiden baru I tahu.

Kenapa I suka pergi kerja naik motor? sebab kami ni both masuk 8.30am , both keluar 8.25am =.= memang tak merasa  lah bonus 13 bulan kan. muahahaha

Jadi motor kan senang, tengah jemm semua driver muka tensen kami boleh jalan lorong lorong kecik. Tak laju pun, jalan relex je

so dijadikan cerita hari tu taklah lambat sangat. Bawak pun slow je, still kawasan kampong. Kat situ ada kuari and banyak lori parking. ada jugak warung kampong kat situ. Then tetiba ada anjing nak lintas. Ocin dah brake dah sambil honk. Anjing tu macam nak patah balik tak jadi lintas ler. Kami pun meneruskan perjalanan. tetiba masa dah dekat anjing tu pergi lari melintas. Memang masa tu tak sempat brake, langgar anjing tu ( sikit je kat bahu ke telinga ke) and kami lost balance , jatuh and terseret.Super spontaneous betul sampaikan yang I ingat masa tu dah terbaring. I menjerit "ahhh ahhhhh" ( ye gua memang suka jerit. berak pun jerit) Tapi siyes memang rasa sangat sakit kat perut. cant describe hows the feel.

Kami tak boleh bangun sendiri. Motor hempap sebelah kaki ( jatuh mengiring) Then ada Malay guy dating and tolong angkat husband I. I still menjerit lagi. Husband I dah panic and dia kata "bang, wife saya mengandung bang". and know what, both pun panic. Abang tu macam "ha, mengandung?" pastu dua dua boleh terpacak kat situ tengok I terbaring. kuang asam betoi.

Luckily one Indian Uncle came. sapa entah alihkan motor ke tepi, Uncle tu pulak angkat I ketepi ( gua terbaring tengah jalan lerr) bukak kan helmet semua. I pegang perut je and cakap 'baby, baby" err drama kan. But you guys don't know how I feel. Memang otak I ingat Baby je. Uncle tu tahan cab and suh hantar pergi Hospital Ampang.

Time on the way tu masing masing capai handphone and start Whatsapps colleague masing masing.See,kami still pekerja bertanggungjawab kan. plus masa tu my 8.30am partner pergi doc appointment so I sorang je lah. nasib baik next shift boleh dating around 9am, so 1/2 jam jelah front desk kosong. I call mak sekali. tapi taknaklah sebut eksiden. I kata terjatuh motor. (comel je macam terjatuh basikal bunyiknya) I suruh mak angkut Lihin ke Hospital Ampang sebab I tak bawak kad klinik I. yelah dah siap nak masuk dalam bag baju kan =.= Ocin suruh contact jiran depan rumah mintak tolong amek kan motor

Dalam hati I tak henti henti doa selamatkanlah kandungan I. I taknak tahu lain, cuma nak dia selamat je. I nak suruh dia gerak. sebab sepatutnya bila dah sampai office, I makan dia akan menggelodak. Tapi ni diam je. I keep checking ada discharge apa apa ke bleeding ke. Nampak Ocin risau. dia Tanya I sakit ke apa ke. eh memanglah sakit gila. Bahu I rasa pedih but trust me I tak kisah dah pedih yang tu. sampai je spital I cakap kat Uncle tu suh hantar kat Dewan Bersalin. Terkejut orang tua tu. dia kata" eh no you have to go to Emergency Unit first. They will do checking, X-Ray then only they will decide nak hantar mana". erkk ohh yeke . Okay. dah sampai I Tanya berapa? dia kata bagi RM 5 je. Okay lah tu, thanks Uncle.

I nak meluru pergi kaunter depan yang banyak ambulans tu. orang semua dah pandang I, maybe dengan perut I semua kan. tapi ada Uncle ni jaga kat luar kaunter and Tanya itu ini. kat situlah dia decide nak hantar kita Zon mana. tapi soalan dia menyakitkan hati jugak, maklumlah tengah menggelabah kan.

1) Accident pukul berapa?
2) Macam mana boleh accident?
3) Langgar apa?
4) Mengandung berapa bulan?
5) dulu normal ke Czer?

soalan last tu I tak paham. ahahha tapi ada lah reason tersendiri kenapa Tanya macam tu kan

Dia suruh I pergi register. pastu ada security tu Tanya kenapa nak register sorang je. sebab eksiden nya dua orang. Memang niat nak pergi hospital nak check baby je. ocin pun tak terfikir kot nak check diri sendiri.

Dah pergi kaunter 8 (untuk pendaftaran) dia Tanya kerja gomen ke swasta? errrkk again, apa relevannya? Oh rupanya yang private kena bayo singgit. Oh okay =.=

Kami menunggu nombor dipanggil. masuk je ada dua orang, laki and pompuan. Medical Assistant kot. Yang pompuan tu check tekanan darah tapi rasanya something wrong kot. banyak kali jugak dia nak pam.Then yang lelaki tu tolong selak kan sleeve baju I. Dia kata tak dalam pun luka, melecet je.sambil tu dia cerita dia dengan orang rumah dia pun eksiden motor masuk tu lagi seminggu nak beranak. Dalam hati I "ohh bukan aku sorang"

Dia cuci bahu and lutut. maybe tu Nampak teruk kot. pastu dia ada Tanya doc pasal tekanan darah I. Doc kata its normal for pregnant woman. tapi ada 1 injection tu I tak boleh amek takut baby overdose. err okay. pastu I kena tunggu lagi untuk pergi scan. Ocin dapat injection tu

sambil menunggu Nampak jiran depan rumah. pastu Nampak mak dengan Lihin. ha sedih. Lihin mamai, dia diam je Ocin dukung. Mak kata Syah , jiran depan rumah tu kerja. so his dad kunci motor tu takut kena curik kang. I suruh je mak balik. Takut lama nak tunggu scan. Sambil tunggu I selak selak lah, baju I. mak oii, teruknya. Ni ke namanya melecet =.='' biasa melecet kat jari kalau pakai heels je

masa I dah masuk bilik doc, dia macam blur jap. I rasa dia memang doc bahagian ngandung and babies kot sebab ke banyakkan yang keluar masuk mesti bawak anak. I duduk je dia macam blur and Tanya " err takde baby kan?" . I cakap "err saya ngandung ni" .Pastu dia terkejut. So sekali lagi kena interview and kali ni soalan paling mengancam ialah " laju ke?' ,hamboi doc macam polis pulak. kang cakap laju kena saman lah ye muahaaha. tapi sememangnya tak laju lah, kalau laju dah jadi superman dah I kat belakang tu. Dia bawak I pergi bilik scan. dalam tu ada dua nurse india.

Dia ada Tanya rasa baby gerak tak? I cakap tadi tak rasa langsung. Tapi few minutes ago ada lah rasa but very soft kick. tak seperti selalu that's why im so worried. Then masa scan dia gelak sebab dia kata baby tengah gerak tendang bagai, very active. ahahhha he even shows me heartbeat baby. Nurses kat situ pulak cakap comelnya dia gerak ( sumpah aku taknampak apa apa =.=) Tapi bila dah Nampak heartbeat tu I sangat bersyukur lah. Maybe Im too nervous and menggelabah that's why I tak dapat rasa.

I tanyalah "can I get Medical Leave ?" dia kata nanti dia bagi. I kena keluar amek ubat. cepat je sampai turn I. dua ubat je pun since I peknen kan. Tau ubat apa? Yellow solution tu dengan panadol as pain killer

Medical Leave pulak kena mintak kat doc. Dia panggil number again and never expect dapat 2 days MC muahahaa. tak pernah okay =.= pastu kena tunggu Ocin pulak. dia masih lagi tunggu untuk XRay. yelah sebab dari tadi dia ngadu sakit dada.

Kat ruang menunggu tu kan, lebih ramai orang tak sakit dari sakit. Samalah macam Klinik O&G , bukan ibu ngandung yang duduk, suami yang perut kedepan macam orang ngandung pun dapat duduk. haih. Tapi yang ni macam overlah, dah Nampak orang darah darah bagai kenalah bagi duduk. Ye , adalah sebaris kerusi kosong tapi I tak jadi duduk sebab kerusi tu faulty kot. Macam rendah sangat and nak terbalik pun ada. Dahlah lutut sakit takleh bengkok. So Ive decided to go to convenience shop lah nak beli bekpes. Sakit sakit pun perut kena isi.

Yang pernah pergi Hospital Ampang mesti tau jaraknya macam mana. I jalan lah terhincut hincut. Orang dok tengok je. I beli pau coklat 2, kaya 1, kacang merah 1, mineral water, cheese cake. ha bukan I nak makan semua. Untuk hasben , mak dengan Lihin. Ha see, sempat lagi pk pasal orang lain tau. muahahaha

Jalan balik ke Emergency Unit pun I jalan slow slow. Sampaai mak guard tu Tanya kenapa. Lepas tu dia kata kesiannya dahlah peknen. Ye , sian saya dan anak saya =.=

Lepas Ocin dah setel semua kami pergi lah bustop luar nak teksi. Mula mula Ocin ingat nak lepak lepak. Apa kau ingat ni vacation ke nak lepak jap. huwaaa.


Okay entry panjang sangat. Bersambung next entry ye uolls :D
gambar memang senget benget. tengah sakit kan, tapi nak bukti, mana tau opis gua tak caya. semenjak keje law firm ni, semua benda kena ada black and white

Nampak tak rambut melekat tu. cis, tu buat pedih tu. tapi MA tu kata kena tarik jugak kalau dah kering lagi sakit

Comments