Cuddlepuff cakap apa tu?

janji ada teh o ais

Budak bertuah ni dah pandai tau sekarang. dia dah mula nak belajar cakap. comel je dengat pelat pelat dia. kekadang I gelakkan kan tergolek golek dulu pastu baru puji. bad Mommy I am , I knew. but cannot tahan. you all patut dengar depan depan.

sekarang dah pandai few ayat lah

1- nak mani         -nak mandi
2-nak maka nacik- nak makan nasi (before this makan -> baka)

and few basic thing. tetiba lupa pulak ahahaha. pastu kan. yang main point I nak cerita ialah couple weeks before before he could really pronounce everything lah.

Situation
Ocin amek wuduk

Lihin : ayah, ayah basuh pu-ki ( ayah, ayah basuh MU-KA)

tergelak semua orang . oi budak kau jangan cakap macam tu depan semua orang. tak pepasal je kang . jauh sungguh MU-KA and PU KI. but actually dia sebut BU-KI. tapi nak dekat lah tu . mana dengar sangat. kahkahkah. dulu kan kalau makan jadi BAKA. (baka is bodoh in Japanese btw)

Banyak lagi lah perkataan kelakar. kalau orang taktahu japg salah faham. macam "Pa ci naik boto" sounds like bodoh but actually he meant motor. kekadang bila dia cakap orang akan tercengang pastu I kena cepat cepat translate lah. tak pepasal je kang . kihkihkih

tapi I masih tak paham kenapa mu KA boleh jadi bu KI. ...hurmmmmm

Comments