nak jawab apa kat budak budak

last weekend I pergi Dataran. mak aih , ramainya manusia bermadu kasih. I wonder one day soon, kalau Lihin dah pandai bertanya ( well kids does that , ada certain age dia penuh dengan curiosity) apa I nak jawab bila dia tanya I nanti . damn.



tak , tak I bukan nak bagi ceramah agama. I nak tanya pendapat mommies atau ada sesapa yang ada pengalaman handle soalan dari kanak kanak. maklumlah, budak ni dia nak jawapan there and then. and for sure kita nak bagi jawapan munasabah kat dorang sebab they will remember  the answer in their head like forever. >,<

macam sekarang pasal rokok. I kan selalu bawak Lihin lepak mamak. ala takyah mamak la, kekadang dari car park Tesco nak masuk dalam tu pun ramai smoke. so Lihin dah pandai buat aksi hembus, kemain tau siap cara pegang rokok yang betul lagi. 

risaunya.mak mak sangat kahkahkah

oh btw yang pasal rokok tu kan, I nak bagitahu yang rokok tak elok. i cakap la "eh jangan buat macam tu , taik la tu". kahkah hodoh betul sebabnya I taktahu nak cakap apa. Tapi i fikir, kang dia pergi kat orang and cakap " eh pakcik isap taik" , matik I . dahlah pakcik sedara mara jiran tetangga banyak smokers. hadoi susah pulak nak menjaga kesihatan anak disamping menjaga hati orang ni. now I dah lama tak cakap macam tu. dia pun dah lupa yang tu TAIK la kot

orang cakap, ala kau jaga dia macam mana pun, dah sekolah kang dia ikut jugak kawan kawan. eii cilaka nya mulut orang mendoakan, Tapi takpela kalau one day soon dia dah paham keburukan smoke ni pastu dia still nak jugak, I rasa I dah menjalankan tanggungjawab I. so lantak lah. eh boleh pulak lantak kan. of course I mendoakan yang bebaik terhadap anak I. cuma apa ni bukan masanya untuk dia tahu semua tu. dia lahir dalam non-smoking family, pepandailah dia fikir. 

eh pada smokers jangan terasa . macam issue sensitive sangat pulak bab rokok ni. and jangan pulak orang advise I jangan bawak anak I keluar so takyah la nampak benda benda tu. takkan nak peram anak I dalam rumah kot, and takkan nak bawak makan dalam mall je, a

kalau ada suggestion tentang cara menjawab soalan dari anak ni , boleh lah share ye . thanks uolls

Bilalah Chelsea nak goal ni... kidding. Chelsea fan jangan kejar I pakai penyapu kihkihkih.






Comments