BF vs FM

Banyak pulak status yang mengaitkan tentang susu badan today. erk. dah kenapa ? pastu I teringat pulak kat doctor yang marah plus tak percaya kenapa I tak BF anak . I kata takde, dia tak caya. adoi *facepalm*



generally, kita akan kering kontang apabila kita stop BF, jarang pam dan sebagainya. tapi tahukah anda, kuasa Allah S.W.T?

I pemalas, serious I pemalas. Tapi I bagi je lah. Please jangan korek cerita masa Lihin. ni kita cerita masa Maira. I pernah terfikir sekali,"alangkah bagusnya kalau dah pakai susu formula". masa tu  baru 2,3 hari balik rumah kot. Cepat cepat I istighfar.

Kan I deliver dia end of Nov, so masa tu maybe mid of December tetiba kering kau!! serious la you alls memang takde , tiba tiba. (I cerita kat doc, dia tak percaya. pang japg baru tau. seriousla. I memang buat power pumping, memang bangun malam, memang takde peluang untuk membengkak la kiranya,serious laaaa)

I jerit jerit panggil mak, panggil Ocin. suh mak tenangkan Maira and suh Ocin pegi KK Mart beli FM. kau tau tak masa tu 3am. Ocin pulak sempat soal siasat ,"ha? nape boleh takde Bee? macam mana boleh jadi macam tu?" for God sake, dia tanya I macam tu okay.

after that (meaning siang harinya) ada macam biasa tapi entahlah., tak sebanyak yang awal la kot. pastu cair sikit. I pun amek Habastussauda, kan I tengok IG kemain iklan dia. tapi entah, SAMA JE

I teringat masa kat wad after deliver Maira, kan doc pondan tu warning I kalau I tak BF and pregnant lagi after this, siap I . kahkah babi doc pondan,. haih.

I tau, siapalah  I nak cakap pasal agama kan, and baru je mencarut kat atas tu. tapi I percaya benda ni kuasa Allah S.W.T. Iamma bad mommy I know. Masa Lihin dulu, please put the blame on me. after dah takde menyesal pun tak guna,. Pastu orang cakap ada ubat untuk "ada' kan balik susu tu (sorry I dont have proper word) , tapi I tak percaya ubat dah . iklan memang la gempak, tapi betul ke ada? ingat testimoni tu tak boleh buat sendiri ke =.=' duh

eh jangan pulak seller bash I. kahkah. actually nak berusaha pun tak salah up to you  la, duit you alls. I jenis kalau dah tak berapa percaya , I taknak korbankan tekak and duit I . tak kisahlah product besarkan boobs ke, naikkan butt ke, I kureng percaya sebab benda tu melibatkan hormon. sesetengah orang okay, sesetengah tak, and janganlah cakap anak yang minum susu Formula ni bodoh, I ketip mulut tu kang. I am FM baby okay :) I am normal, just like people who get fully BF . takde dosa, celanya minum FM ni . tukar mindset. maybe you want to encourage ppl to BF their baby, bagi semangat lagi lagi first time month, tapi carik contoh elok sikit (cth: Jangan lah samakan anak yang minum FM dengan lembu la segala binatang la etc.) and jangan condemn mak mak yang bagi FM ni , you know nothing babe. apa kau tau tetiba nak condemn orang? unless bapak kau yang kena belikan FM yang mahal tu ler,

Comments

  1. Salam, haa mmg xde ke babe..risaunye kann kalau camtu, susu ibu mmg yg terbaik, tp klw dah kate takde, nak buat camne..terpakselah beli susu formula..and tntg ubat2 tu, i pun ragu2 jugak..iklan kemain gempak, jap lagi, hampeh..and hell yeahh~ testimoni mmg boleh buat sendiri kot, hahaha...xpe lah, u dah usaha, bukan tak usaha, tp mmg takde..

    p/s: anak u dah 2 ke???/ i igt lihin sorang jeee..aaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHA dah dua lah sayang . previously kat entry I, you ingat anak kawan I kan? tu anak I ler. hahahhaha

      betul I selalu tak percaya testimoni sangat. semua cerita gempak, lagi lagi yang bust up product tu . macam nak pengsan I baca . hahaha

      Delete
  2. I masa baby 1st mix susu sebab susu x cukup.. Mase 1st nak kene mix susu tu i nangis kaw2 sbb tak sanggup sebenarnya.. So masa pregnant yg kedua, i niat nak fully BF.. Alhamdulillah now dah nak masuk setahun fully BF.. After i belajar from kwn2 yg fully BF, barulah i yakin yg actually bukan susu yg x cukup sebenarnya, ilmu penyusuan tu je kurang sebenarnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah dear. memang ada rasa sedih sikit bila kena mix ni kan. rasa lain macam . Alhamdulillah rezeki you fully bf. kebanyakkan kawan kawan I sampai setahun je stop . ada yang susu kurang ada yang memang malas -,- hehehe. ibu menyusu ni ibu yang tabah dan kuat semangat

      Delete
  3. Heheh, lawak je cara you cerita. Pastu kena babi sekor kat doc pondan. Sebenarnya bagi i, FM atau BM tu rezeki bayi tu. Yang ada rezeki tu alhamdulillah. Kalau yang takde tu, ada la rezeki lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, sakit hati okay dengan doc tu -,- I tengah sakit dia ceramah I pasal menjarakkan anak. masa tu bius dah habis kot, so memang betul menahan sakit. haih. betul babe, rezeki kan. I dah berusaha nak bagi, takde jugak nak buat macam mana

      Delete

Post a Comment