salah ke bersyukur ?

Alhamdulillah

credit to lautan-biru

sonok kan dengar perkataan tu. dia menunjukkan kita bersyukur . tapi kan, entah lah. pada I, ianya harus digunakan di tempat dan tika yang betul. kalau tak, orang yang dengar akan jadi menyampah. bukan pada perkataan , tapi pada pengguna nya

okay I bagi contoh

Situasi 1

Minah tengah bingung dan meluahkan rasa pada teman sepejabatnya

Kakak Opis: kenapa ni Minah cuba cerita?
Minah         : macam ni kak, suami saya si Sood tu lately asyik dengan group wassap dia.                                         memanglah teman sekerja tapi saya tak selesa lah. macam macam group ada,                                      department la, blablabla. Perempuan semua aktif malam malam pun wassap, 
Kakak Opis: yeke? ish ish, husband akak pun ada group wassap blablabla tapi ALHAMDULILLAH,                       memang takde pompuan langsung. 

Situasi 2

Didi : babe , I risau la . semalam lepak kat opis laki I, pastu nampak sorang pompuan gedik. depan I              pun gedik , belakang I apa lagi.
Dada : ooo pompuan gedik memang cilakak kan. tapi ALHAMDULILLAH la, husband I tak penah               nak melayan , dia memang geli dengan pompuan gedik. ALHAMDULILLAH sangat

Situasi 3

Senah : aku risau lah anak aku dah 9 bulan tak pandai jalan lagi. orang kata umur 6 bulan dah                      boleh jalan kan? anak aku lambat sangat ke?
Munah: apa? tak jalan lagi, anak aku kan, ALHAMDULILLAH lah, lepas je pantang terus pandai                    jalan

Situasi 4

Bedah : ya Allah stress nya bulan ni, kereta asyik rosak je . dah 2 kali dah masuk bengkel
Tijah   : kete rosak? uih banyak pakai duit tu. Tu la aku tak suka kete local. ALHAMDULILLAH                    semenjak pakai kete import ni, kete aku dah tak rosak dah 

Situasi 5

Sabrina : kenapa ni Jennifer ? nangis sampai bengkak mata ni? okay tak?
Jennifer : awak, kita dapat tahu suami kita main dengan pelacur . ya Tuhan, hancur hati kita awak.                       selama ni dia cakap kerja OT la, pergi jumpa kawan lepas kerja rupanya main pelacur
Sabrina : ha? sampai hati dia. suami saya pun OT and melepak jugak tapi ALHAMDULILLAH                           dia tak pernah main pelacur . ALHAMDULILLAH bersyukur sangat

Okay penat tau type contoh. actually banyak je situasi terjadi tapi 5 ni je terpacul dalam pale otak I. korang pernah tak hadapi benda benda macam ni? ke ALHAMDULILLAH tak pernah? 

I dah check , I memang takde penyakit hati dengki khianat dan lain lain. but come on la guys, orang tengah sedih, cerita pasal tak cukup duit, laki curang jangan lah korang pegi bersyukur tentang nikmat yang dikurniakan dalam situasi sebegitu. dalam sujud, dalam doa korang tak tadah tangan cakap Alhamdulillah ke? 

Bila macam ni, dah jadi comparison tau. memang sengaja nak bandingkan life korang dengan life orang lain? nak tengok sapa menang? gtew? 

ye betul, bila kita dalam masalah, kita dirudum kesedihan, kita kena tengok bawah. ada lagi orang lebih susah dari kita. but my point is, jaga lah hati. bila buat macam tu, seolah macam kita tak bersimpati dengan orang tu . kita dok bagitahu life kita better. bersyukur dalam hati je lah. don't get me wrong bukannya I tak suka orang cakap Alhamdulillah tapi tengok lah keadaan. ada ke patut orang tu tengah sedih laki dia curang kau pegi bersyukur bagitahu laki kau baik. huh.

I ada masalah hati ke? idok kan? I happy bila orang happy :) sucinya hati iolls
kah

senyum senget




Comments

  1. Salam, babe~ betul3! I setuju! Kadang2, rasa menyampah pulak bila kita nak citer problem kita, tp org tu duk Alhamdulillah sbb dia tak mcm tu~ ea apedaa...patutnya sabarkan lah org tu, ini macam menikam secara halus gitu tau...pedih! Phew~

    ReplyDelete

Post a Comment