Family Day 2017

Review: Hallmark Crown Hotel, Melaka

Hi. ni masih entry Melaka lagi. hiks

Nasi Gunting- Melaka Bus Station RM 5


Second day kat Melaka, kami check in hotel. I lama dah usha Hotel ni tapi tak banyak blog yang buat review. katil macam cantik.kahkah boleh gtew tengok hotel berdasarkan katil dia. 

Pastu I dapat rate RM 153 per night untuk family room. tu exc tax tau. tambah GST blablabla jadilah RM 178 tak silap I. I book sehari sebelum. so kena deduct terus from maybank2u. 

Kami sampai hotel 1.30pm. saja lah cuba nasib. memang dia tulis checkin 2pm onwards pun. pastu dia kata bilik tak siap lagi. kami tunggu jelah kat lobby. malas lah nak kesana sini. parking pun dapat indoor. heheh suka suka. 

Kat lobby ada vending machine tau. tapi sayangnya rosak. selain snack and maggie cup, ada jugak jual Kotex and Condom, bagus betul -.- hjaaahahaha. 

smooth check in. confuse sikit sebab book pakai akaun Ocin. pastu sebab dia tak bawak IC , I tukar guest detail ke nama I. pastu dorang tak dapat track. adoi. Ocin la ni, pehal la time ni tak bawak OC . #blameocin. oh btwdeposit RM 20 je. 


Masuk masuk je terkejut bilik besau gila hokey. Macam boleh main bola je. perghhh. I sebagai tukang membayar dah happy lah ,macam worth the money betoi. aircond amek masa nak sejuk, normal lah kot. memalam gua menggigil jugak

ada tab mandi. 
toilet dia pun boleh mandi beramai ramai hokeh . ahahahha. tapi lupa pulak nak amek gambo. eksaited punya pasal kan. tab mandi, and sink. pastu sebelah kiri ada toilet and shower. shower dia yang jenis bilik kaca tu. pastu boleh pilih hand bidet atau shower yang atas tu. perghh best. air panas harus ada ye, kang tak pepasal dengar suara Maira. hahaha anak anak I takut air sejuk. tapi mandi kolam takpe pulak. pelik betoi 

abah kata kopi tu sedap . nanti I nak carik lah. 

lengkap semua. but still kami ada bawak flask and cerek. kalau bawak budak kecik memang macam nak berkampung. 

I takut betul Lihin main bukak bukak air tu. adoi memang la tak mahal but still sapa nak minum. 

air dah la tak sedaap. nasib baik lah, kalau tak Mommy yang first bukak . hahahaha
taktahulah benda ni menipu ke apa , tapi gua 45kg weh. ahahahah so ringan kan. tapi tak kurus pun. kahkah. 


sangat modern kan.

<3

murah jugak room key card. tempat lain biasanya RM 50. Weighing Machine tu, waduh Lihin suka betul main. risau I

apesal takleh rotate ni. Lihin suka betoi main pen tu. hilang kang, naya


masuk hotel, kena cabut cable phone dulu. kalau tak semua department dia call kang

amenities. I suka bottle dia, boleh refill lain . hehehe. berus gigi tu mak guna satu, pastu Lihin buat berus kaki dia. 

breakfast voucher. wifi password ada kat kad




eh atok, terbalik la baju tu. Baju ni from Lombok, Aunty Dina bagi. hehehee. 

Ayah ni suka buat macam tu kat pic Mommy tau. biar lah nak ber-panorama sesekali T_T



kemain Mela macam kat oversea tidur pakai sweater. hahaha sama dengan Nanny. Mommy so far dalam pantang and demam jela tidur dengan sweater

nak jugak ber -panorama .


Abah, Ocin and Maira tidur.so I dengan mak decide nak bawak Lihin pergi swimming pool.sejujurnya I pun taktahu betul ke tak keputusan kami. hahaha I mean, I dengan mak lembik. sekali tarik je, Lihin boleh buat kami berdua tersungkur hokey. 







amek gambo nombor bilik sendiri, I kan short term memory

cak
Untuk ke swimming pool, dia tulis kat roof top. Masa dalam lift, I tengok buttong sampai 5th Floor je. dah sudah. I terpinga pinga lah. pastu ah, tekan je lah tingkat 5

macam ni ha dalam lift. Bilik I Level 3, se-level dengan Coffee House. hehehe
Keluar je lift akan ada penunjuk arah macam ni. dia akan bawak kita ke tangga, terus ke rooftop



ni lah pintu tangga tu

kids pool

adult pool

acah acah bersantai lalu upload di IG . 

couple mat saleh belakang tu suka tengok Lihin
 I decide nak bawak Maira and Ocin. Maira kan tak pernah swim lagi and nak rasmikan bikini baru dia. sian dia mandi sungai dulu tu bogel je. hahaha. dorang tengah tidur. ah lantak. kejut je. Mommy nak gambo untuk blog. kahkah

sedap tidur ye. hahaha bangun bangunnnnnnnnn

nampak muka gegirl kena paksa bangun tidur

Add caption
Maira macam blur blur tapi happy lah sebab nampak Nanny dia. tapi si Lihin over eksaited ke apa, Maira masuk je air, dia pergi renjis . memang kelam kabut la Puffy Pie Mommy ni. terus nangis

time ni Nanny kata Maira dah menggigil. so cepat ceoat bawak naik
Maira ni tak kisah apa apa, janji ada Nenek dia. pelik macam mana boleh manja dengan Nenek sedangkan Atok yang selalu dukung dia kesana sini



taraa. jarang tepek muka Mommy dalam blog. sebab takde sapa nak jadi photographer gua. cis. 
Tengok pemandangan belakang tu. not bad, boleh nampak bangunan sekeliling. yelah, bangunan ni takdelah tinggi mana. kira macam 6th Floor la kan? tapi cuaca agak bahang. dahlah rooftop, waktu ni dalam pukul 4pm kot. Melaka kan memang bahang.

Actually from the other side boleh nampak laut. nun jauh. agaknya Pantai Klebang kot. laut Melaka kan dah banyak di tambak kan.

Mengah Mommy bawak turun Maira. Ayah uruskan Abang. Lihin ni takut sikit dengan Apak dia. Tapi halfway keluar lift, Mommy pass Maira kat Nanny. rasa ngilu perut. huwaaa


ASAM PEDAS CLAYPOT

Before Maghrib kami keluar cari dinner. memula nak pergi nasi beriyani Hj Ismail Tamby tu. pastu teringin nak kepsi. tapi Ocin kata better kita carik makanan orang Melakau. hahaha so okay kami nak ke Hajjah Mona Assam Pedas. sekali pap, tutup. taktahulah kenapa. nampak one lady tengah sapu sapu . aduhai. actually ni dah second time tak dapat makan situ okay T_T

so I nak waze la nearest Assam Pedas. Ocin dah kelaparan taknak tunggu dah si waze meloading. I suh tunggu jap nak carik jalan ke Asam Pedas Claypot . pastu Ocin belok kanan terus nampak signboard besau besau tu. pastu dan dan pulak minah waze ni, 'you have reached your destination'

thank waze -,-
Maira and Ayah

Lihin tidur taknak bangun okay. mesti kepenatan jalan jalan zoo and main kejar kejar ayam . hahahaha

Maira kena melekat dengan Nanny
 Kat signboard tu ada menu. I dah telan air liur sebab ada pattaya . imagine berapa lama teringin. tapi takde daaa. cuma ada nasi ayam, roti canai, asam pedas. etc. sobs. Pilihan air pun tak banyak .Air buah ada dua jenis je kot. so I minum ais kosong je la
Nasi Ayam . not bad

ni set nasi putih untuk Asam Pedas

Asam Pedas Kembung untuk mak

Abah dengan Ocin amek Asam Pedas Ikan Pari
Sini ramaiii orang and tempat dia besar okay. memula ingat kan mamak. service cepat dan pantas. I tak sempat tanya pulak harga 1 per 1. total kami RM 41. super cheap mana nak dapat oi. mak cakap kuah dia tak lah sepekat yang kat Fiskey tu tapi not bad, sedap.

Balik tu ingatkan nak jalan jalan Jonker Walk, trust me weh si Lihin tak bagun. adoi dahsyat sangat penat dia. masuk kete, Maira pun macam lentok dah. so kami decide balik hotel jelah. Abah dah pesan beli roti ke twiggies ke mana tau Lihin bangun malam malam nak makan.

Malam kami layan Mentor pastu semua terlelap. Esoknya before Subuh Lihin dah bangun. dia kan dah biasa bangun je nampak adik, Ni Ocin bawak Maira tidur dengan kami atas katil. si Lihin dok cari Maira,

"eh , mana adik. eh adik hilang? adik dah lari"

kahkah. wifi laju kan. I bagi dia layan youtube je lah.



BREAKFAST

around 8am I ajak semua bekpes. rasanya start dalam 7.30am kot. I pesan suh semua isi perut kenyang kenyang konon nak lunch kat Klebang Coconut Shake je japg hehehe. 

sini takdelah besar sangat. just nice lah. lagipun ni pagi Isnin kan, kalau weekend ke holiday ke taktahu lah macam mana. babychair pun banyak. cuma orang macam pandan 2,3 kali je sebab kami bawak 2 budak kecik kot. hahaha I selalu terasa macam tu. eh bukan I je , mak I pun selalu anggap itu sebab orang tengok kami. kenapa , pelik sangat ke orang jalan sekapal =.=''ni baru 2 anak. haiyoo


Cuddlepuff, next year dah kena bayo. umur 3 y/o- 12 y/o kena beli breakfast voucher for kids

nasi goreng tak sedap -,- mee tak sedap. for me tasteless la.klau nak mengenyangkan perut boleh je . hampir habis jugaklah

ini je thumbs up. hahahaha Mommy berebut dengan anak anak

Nanny punya. . mak kata popiah sedap. keledek goreng terbaik. tapi bagi I popiah biasa je. keledek lagi lah I tak makan. 

seriously I taktahu mee apa ni. dia tulis 'local mee'. nak kata mee goreng, rasa macam mee sup . err mee apa ek?


muka kenyang

Puffy Pie pun happy

yang paling penting mak abah and anak anak happy. Mommy and Ayah 10 kali ganda happy :D

Gigihla konon checkout then nak lunch kat Coconut Shake Klebang, sekali hampeh tutup. aduh kenapa semua yang gua nak kena tutup/ huwaaa. so kami masuk untuk u-turn je lah. pastu menghilangkan rasa sendu dengan beli Coconut Shake Batu Berendam , okay ler jugak . murah and puas. 


Comments

  1. aaaaa... sedapnya nasi gunting tu. murah lak tu!
    berapa pernight ni yunk?
    cantik gilosss weiiiiii

    ReplyDelete
  2. rm178 inc gst semua. murah gila kan babe? boleh main lari lari kat dalam tu. toilet dia pun besau

    ReplyDelete
  3. murahhhhhh weeeiiii!!! gila ah!
    dahla cantik, murah tapi macam hotel mahal okey!
    nak try menginap kat sini jugakla buat geli2 merasa hotel mahal kononnya

    ReplyDelete
  4. amboiii melaaaa cam kat paris..hehehee lihin lak tdo kat kedai pakai bantal hahahaa..

    ReplyDelete
  5. heyyyyyyyyy bile dtg mlkkkk.. tak inform ponnnnnnnnnnnnn

    ReplyDelete
  6. Salam hoiii panjang nau entrynye...i dpd awal td dh tau dh nak komen apa, sekali makin scroll makin panjang citernye...so i xtau nak simpulkan ape byk sangat...hahahahahaha !! btw, i penah makan kat asam pedas claypot tu, pd i sedap gila asam pedas dia..maybe sbb i gila asam pedas kot~ hahaha best bercuti...maira cute gilos mcm mommy dia...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tengkiu dear. sama lah dengan mak i peminat asam pedas. pada i semua sama je T_T

      Delete
  7. Mcm best jerr hotel ni..lg2 bab bilik dia..besar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah bab bilik best. sesuai lah kalau ada adult and anak anak. lagi bagus daripada apartment. tapi tu lah pool dia kecik sangat -_-

      Delete
  8. Mcm best jerr hotel ni..lg2 bab bilik dia..besar..

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. mmg tgah cari hotel area melaka. sgt Help tul. thanks

      Delete

Post a Comment