Family Day 2017

Its Friday!!!

Wah sekejap je dah Jumaat kan. hahah tiap minggu ayat macam tu je lah. 

'Eh sekejap je weekend, dah kerja. pffttt' -dialog Monday

'haihh bilalah nak Jumaat lambat betoi'- dialog Rabu

'eh kejapnya dah Jumaat. wehuu weekend'- dialog di pagi Jumaat

Tapi sedar tak sedar masa berlalu pantas. baru dapat gaji tetiba dapat gaji lagi. tapi gaji yang lepas lesap melarikan diri. gteww.

lunchbox Thursday. 

Actually I dah draft post ni semalam, ingatkan dah Friday. kahkah.  

Rabu malam tu I dah terbayang sandwich siap telur gebu and salad and tomato. kalau ada mayonis perghhh. tapi sebab beli kat kedai bawah rumah je , takleh nak expect lelebih la. I dah siapkan semua, siap amek gambo pastu Ocin cakap taknak bawak lunchbox, nak bekpes je. sebab dia nak makan luar dengan kawan kawan dia. cis cis. 

s7 cakap Alamak hahaha . phone setting kalau tukar Bahasa rasa kelakau kan. maybe sebab kita dah biasa English *fliptudung* kahkah. 

bila orang tu pakai benda mahal mesti kita auto tertanya tanya 

"wehh berapa lah gaji dia sebulan?"

"dia pakai brand tu, perghhh kerja apa lah dia ni ye"

Manusia kan, mana boleh lari. aipp ngaku je lah diam diam hahaha. tapi tak payah suarakan persoalan tu semua. benda tu kan sensitif. issue gaji ni salah satu benda sensitif tau

Contoh , A dengan B sama sama gaji RM 1800 . kerja pun office hour. position pun sama. tapi cara dia belanja tak semestinya sama kan. maybe si A suka habiskan duit dengan makan!makan!makan!. sekali makan bill berjela panjang. air kosong RM 1 pun takde hal lah. mee goreng RM 12,90 tu normal lah. eh ada okay orang macam tu. biarlah tak beli spenda baru janji makan sedap. kalau beli pun carik spenda 3 helai RM 10 je. hiks

si B pulak, mungkin dia kena bagi makpak dia duit. kalau mak 450rm, apak pun sama. dah tinggal 900rm je kat dia. nak bayo utilities lagi? blablala, jangan kata nak beli spenda 3 helai RM 10, beli pad pun berkira tau. apatah lagi nak makan mahal mahal ye dok? dengor kena bayo mee goreng lebih dari RM 5.50 dah start menggigil .

and tak semestinya orang yang pakai handbag RM 1200 tu gaji dia 3x ganda. could be, dia ada suami yang gaji best, yang boleh tanggung semua benda siap duit nafkah sebulan RM1000. so gaji dia takat RM 1500 pun dia boleh spend untuk handbahg siap ada balance lagi

ada jugak yang gajinya RM 3000. tapi maybe banyak tanggungan/komitment blablabla. kena jugak bantu suami bayo apa yang patut. yelah contoh ada 4 anak. hantar  taska seketul dia charge RM 400. kalau 4 ketul? tu baru taska anak belum benda lain lagi. kete Rm 600 petrol tol parking gst eh? gaji RM 3000 tak tentu mampu merasa handbag branded.

so kesimpulannya jangan pandang orang sebelah mata



I tau ramai tak suka page ni. I pun bukanlah ketagih sangat tapi bila nampak orang like ke share ke naik kat newsfeed I tumpang ler komen. hehehe . kekadang I tumpang sedih. kekadang kelako. kelako tahap

"woi benda ni pun nak cerita ke"

hahha tapi kan ada je orang macam tu. my friend pernah cerita housemate dia baru kahwin, by 'baru kahwin' maksudnya tak sampai setahun lah ye. dia macam terlalu eksaited sampai cerita semua benda. -____- semua benda hokey maksudnya macam mana pengalaman malam pertama. macam mana 'cara-cara', macam mana itu ini dan sebagainya. hoi bentuk pun dia cerita 

yang dia cerita pulak semua anak dara. anakkk daraaa. err paham kan, ni memang jenis girl yang baik, sopan, malu penguin, yang tak pernah amek tau pasal tu semua. haruslah semua merah padam muka -_- cuba ko cerita dengan pompuan yang cakap lepas, mampus ko yang merah padam balik. tapi I rasa walaupun jenis pompuan yang 'AMERIKA KATA KAU', tapi tetap takkan berminat untuk share bentuk bentuk ni dengan kengkawan okay. ish -_- okay okay tukar topic




Okay next bekal untuk hari ni. Ayam Masak Halia. semalam kat opis dah terbayang bayang dah. so terus call mak req untuk dinner and lunchbox jugaklah

untuk bekpes I dah siap keluarkan kopok lekor dari malam semalam. hahaha I takut kalau dia meletup T_T tapi Alhamdulillah. bukan bersyukur sebab tak letup tapi sebab Mak I yang gorengkan .kahkah. dia rimas tengok cara I menggoreng. hahaha

memula I pelik ada ke orang buat kopok lekor as bekpes, pastu kawan I kat IG komen, dia kata kampung dia memang macam tu, goreng kopok pepagi as bekpes then baru makan nasik. err tapi I lupa kawan I tu orang mana -_- heheh Hi Ieyza =p awak ganu ke? Melaka ke? Pahang ke? hehhe

Pastu takut lapar I ada buat additional lah. Roti Bakau sapu kaya. nasib cukup. ohhh I tetiba rasa kelakau. dulu kan I ni kategori small family.3 ketul je hoi. selalu kalau beli roti size kecik pun sampai berkulat. biskut berlapuk. frozen food tak habis. kalau berkat kenduri orang kawen pun berhari hari tak habis. bukan sebab kaya sangat ke apa, tapi memang banyak extra lah. Kan I cakap Mak I suka psiko I, dia selalu marah -__- la nak buat macam mana. pastu mak I ni usus gengster. pernah sekali nampak dia minum teh, I cakap lah nak. pastu dengan slumber dia jawab

"teh ni dah basi, nanti kau sakit perut"

erk -__- dahsyat kan . dia punya sayang nak buang air teh tu.

okay back to the story, kekadang bila orang nak tapaukan apa apa (ong Jawa ni kita pegi umah lepak lepak pun, dia suka bagi macam macam bawak balik), kami taknak sebab takut tak habis. sedih. kesian makanan tu. pastu perkembangan family I ni macam secara tetiba. Tetiba I kawen, pastu terus ada Lihin and tetiba ada Maira, so tetiba jadi 6 ketul dah kami. in sha Allah soon jadi 7 pulak. so semua jadi cepat habis. aahah baguslah kan. kalau ada makanan, ada je orang nak makannya. Abah pun dah tak kerja, dok umah makan lah apa lagi kan. Lihin and Maira pun dah pandai makan. beli Gardenia Jumbo pun laju je habis, penah I beli Ahad malam,gigih check date konon kalau 2,3 hari lagi expired I taknak takut tak habis, sekali Senin lepas balik keje I carik dah habis . ahahha I gelak sornag sorang je. ramai ahli persatuan aku  ni -__-

Okay lah terpanjang pulak entry I. hiks. Happy Long-Weekend korang. safe flight, safe drive. mood laundry on. kbai

*notakaki: last 2 days Ocin bawak balik kek Choc Moist 3 bekas. pastu Lihin dah makan 2, tinggal 1 konon nak bagi next day, pastu lupa. so semalam nak bagi tengok ada putih putih. kulat/ cendawan. I tunjuk lah Mak I. Mak I amek and letak kat kabinet.

"takpe, nanti aku makan"

-__-
'

Comments

  1. kejap je kan dh friday. rasa mcm baru smlm monday... hehhe

    ReplyDelete
  2. yummy..sedapnya..mommy cici i nak follow u lah..best semua story u..kelakar pun ada i baca..nice to meet u babe

    ReplyDelete

Post a Comment