Minyak Pengasih | Random

makan satu lauk-miskinnya

Hi korang...



Hi Siakap awak apa kabar? pinjam gambar awak ye - ni masa pregnant Maira kot


Korang kan jenis kalau makan kena ada 10 lauk ke macam mana ek? korang kan kalau makan cerewet tak ye?

I memang tak cerewet bab makan. I boleh makan nasi kosong begitu sahaja. no hal lah. ada lauk bedal je. kuah sayur je pun jadi makan banjir banjir. Kalau dulu I benci bila makan nasi campur sebab I tak reti nak amek lauk, selalunya nasi putih and peha ayam. kalau makan beriyani pun I prefer kosong. makan kenduri pun I amek nasi minyak and ayam masak merah je. buah ke sayur ke jadah semua tak amek



I pelik ke?

Tak ah I tak pelik. I ada jumpa orang macam I. so I bukan alien okay. kami cuma dari golongan minoriti. I tak heran pun orang nak makan 18 pinggan, tak heran dan tak tergugat dengan 'kemeriahan' pinggan orang lain. I kan mengamalkan sikap PM - 'pegi mampus' hiikss



Hari ni  masa lunch, ada orang tegur kat pantry. dorang suma kan macam jakun bila I bawak lunchbox. big boss bawak lunchbox tak pelik, I bawak lunch box jadi sebutan gteww. double standard sungguh. Ongkaya bawak lunch box untuk kesihatan. Orang kurang ada ada ni bawak lunch box sebab takde duit ye tak?

Minah: what you eat today?
Me      :  Nasi putih and sambal telur
Minah : ha? thats all?
Me      : haah ya lah. I tak kisah pasal makan
Minah : OMG, if I were you, I cannot eat lehhh. like 1 dish only, so              kesian. 
Me      : *smile* heeee (dah tu nak jawab apa kan?)
Minah : I need to have at least few dishes; meat, toufu, vege 
Me     : *I tak makan semua tu lahhh I mean, toufu. err. Vege pun I                makan masa peknen je sebab nak elak sembelit and                          sebab I tak makan ubat hospital* OO
Minah : my family are like that you know. If my dad see only 1 or 2               dishes, he will say, waa we so poor is it? how to                                eat blabalbla
Me       : oooo hehehe

Tetiba rasa annoying. You should not pertikaikan apa yang orang nak makan? very kesian la, miskin lah, ko bukan kaya sangat pun -__- cuba bab makan free, zooom berdesup ko datang. bab tapau leftover , zooommm laju sungguh. 

cakap je lah jealous sebab my mom masak sedap. rajin pulak bangun pepagi. mesti masa dia pegi kerja mak dia terbongkang tidur lagi. kbai

dalam hidup ni, I tak makan ulam / sayur/ pedas melampaui batasan/ keladi /durian/ petai jering dan anak beranak dia serta tak minum kopi O sebab nanti takleh tidur. Pada I, kalau ada orang hidangkan (orang belanja atau makan kat rumah orang), takkan nak buang kot. I lebih rela makan nasi kosong je. sambil jaga hati orang sambil jaga tekak sendiri.

tapau masa pregnant Maira


ni pun tapau masa peknen Maira jugak. 
Terus terang I rimas kalau orang tu cerewet bab makan , kalau benda tu melibatkan I. maksudnya dia cerewet tapi dalam masa yang sama dia nak suh I tapau kan lah, dia macam request masakkan untuk dia lah blablala. tapi kalau dia tak berkenan dengan apa yang kita belikan, depan depan kita dia buang (lahabau) ataupun dia amek letak tepi and bagi alasan dah sejuk/ tak sedap dah. boleh? kalau dia picky eater tahap 18 pun, tapi kalau tak penah suruh I tapau ke apa ke I tak kisah. 

I ni dah di mind fuck oleh Mak I, dari kecik. Ong tua kan biasalah ayat dia,

"habiskan nasi tu, nanti dia nangis"

"kesiannya , nanti yang tak habis tu tanya kenapa tak makan dia? sedangkan kawan kawan dia dah dimana kenapa tinggalkan dia ?"

"nanti kalau kita tak habiskan makanan ni, next time takkan dapat makan dah"

psiko okay Mak gua. hasilnya I sayangggg nak buang makanan. I takut Allah tarik nikmat makan I. contoh kalau Chicken Chop kurang sedap, ada sesetengah orang akan tinggalkan je. Tapi I takut I dah takkan mampu beli Chicken Chop lagi. ha sampai macam tu imaginasi aku tau. so selagi makanan tu tak memudaratkan, I akan makan. yelah kalau nasi goreng yang masin nak mampus , kang darah tinggi pulak kan. setakat dia rasa tawar/ hangus sikit I boleh je telan lagi. 

Eh lari tajuk pulak. kesimpulannya sukati lah kan I nak makan lauk bentuk macam mana pun . Entahlah mungkin sebab hormon mengandung je I rasa emosi macam ni? Tapi I memang tak suka orang pertikaikan apa yang I buat pun. haih

*notakaki: semenjak kenal Ocin lah baru I belajar lauk bepasangan. contoh makan tomyam + telur dadar+ sotong goreng tepung. kalau tak , 3 benda tu I akan makan berasingan. makan campur campur, dorang tak gado dalam perut ke? hahahaha 

Comments

  1. Ayat last tu x leh nlah la...tp betul gak..mkn campur2 diorg x gaduh ke...ahak...I plak jenis x Kisah..lauk satu ke 2 ke mkn je...takde la sbb satu lauk jd miskin...

    ReplyDelete
  2. psiko pun bagus sebab dia ajar x membazir.hehhe...tp kan maybe si minah tu memang lifestyle dia gitu kot kn.mak ayah dia didik cenggitu.tapi overla kalau nak cakap makan 1 lauk tu miskin...

    ReplyDelete
  3. Ok apa.. mummy hari2 bawak bekal. satu lauk je... Orang nak kata apa lantak la .. tekak i hokay.. kikiki

    ReplyDelete
  4. Tapi best la , mak abah cici ajar macam tu.. amalan tak membazir tu memang amalan mulia.. tebik spring!

    ReplyDelete
  5. ada lagi manusia macam tu punya ek dlm dunia ni.. ingat dh pupus dah.. hahahhaha so annoying!

    ReplyDelete
  6. akk pun tk suka org yg mmbazir mkn..mcm takde rasa bersalah je kalau biar makanan tak habis...tgk masa mkn buffet, kenduri kahwin..ambik byk2, lepas tu tk makan..rasa nk 'fire' je..

    pernah jg kena tegur 'licinnya pinggan'..huhu..kalau pinggan licin maknanya pelahaplah tu..mentaliti org Melayu..

    ReplyDelete
  7. sama la..i pun ok jer kalau just 1 lauk pn.. janji sedap and perut kenyang..=D

    ReplyDelete
  8. sesuka hati je kata org miskin...tekak kita, suka hatilah nak lauk satu ke dua ke 15 ke...grrrrr...haku pulak yg stress ni...hahaha..
    nak kutuk orang, tapi part makan free kaum tu jugakkk yang lajuuuu...kan kan kan...

    ReplyDelete
  9. erkkk suka hati je si minah tu dia punya statement khenn. kalau i pon memang dari kecik parents dah biasakan makan satu jenis lauk sebab diorg superbusy. so that ayam nasi kicap dah cukup sedap kott. bila dah kahwin je terbiasa makan banyak lauk sebab suka masak2 meriah bagi husband makan. haha. btw ayat last tu lawak okk part bergaduh dalam perut tu hahaha

    ReplyDelete
  10. satu lauk pn janji kenyang ok la..dia dh kenapa..tak bersyukur ke apa hahahaha..eh kita yg emo..

    ReplyDelete

Post a Comment