Random- My First Job During High School

Holla

Okay this is funny. refreshing my dashboard, hoping my dearies ada update apa apa tapi takde pun.

Nampak sangat ke I tak busy?

hahaha busy ni bermusim. Sometime I don't have time to pee, believe me or not. Orang ingat receptionist ni sebelah tangan angkat call while the other hand putting on mascara blablabla.

Pengaruh TV/ drama sangat. 

I have to key in/ filing/ folding/typing. sometime if I seat upstairs (main office) kena attend walk in client, arranging meeting rooms and also attending to courier guy. 

saja share gambo ibu dan anak


Since I'm bored, I nak share my first job dengan you all. My very first job back to 2006, when I was in Form 3. eh ke Form 2 I tak ingat lah. tau tak kerja apa? Talent Scout

Okay meh cerita macam mana boleh dapat kerja tu.

Masa tengah dating kat KLCC, this lady approach I. dia tanya berminat tak nak jadi model. I memang suka bab bab ni. dah amek details, okay rupanya ni macam talent agency lah. tak silap I nama company-> Talent First Step located at Jalan Bkt Bintang. I don't really remember which building tapi very near to Istana Hotel. (macam dah tak wujud je company ni)

so kat situ dia provide grooming class; make up style, basic catwalk etc etc la. bayaran I tak ingat, yang I tau kena bayar nearly 1k for their make up product. 

Honestly I tak faham English langsung that time. so I sangatlah blur. hurmmmm. yang join ramai girls yang stylish, nampak macam anak orang kaya. I close dengan sorang ni je nama dia Kila. nantilah cerita pasal dia. 

so one day Kila ni bagitahu I dia dapat offer as a model , sebabnya dia tak mampu nak bayar yuran semua so dia nak kerja lah dapat duit. I pun tak puas hati lah kenapa dia je dapat offer. I nak jugak. went to see their manager in charge ke apa. sekali bukannya model . hampeh. carik model (talent scout) so maknanya I kena approach orang untuk ditarik ke grooming class. 

Imagine, I selalu buat excuse bila kena buat presentation dalam class. Ni nak kena approach orang. gila kau. ada lah someone from office guide I, tapi masa I first nak cakap tu gagap terus. maluuu. and one more thing my English kan tunggang langgang so I menghafal. you all tahu lah kalau menghafal ni, once lupa ayat/ distracted terus terabur dialog.

Macam-macam orang I jumpa. ada yang excited. ada yang tak minat. ada jugak dia minat tapi sekali parents dia ada and bertegas kata No! sebab she still sekolah so nanti dah jadi model abaikan pelajaran. 

ada boyfriend tak bagi, konon tak percaya lah. lagi lagi bila cakap class akan diadakan di Istana Hotel (i ada rupa mak hayam ke?) ada yang tak bagi GF jual body. (hoi hodoh ayat kau) yela streotype sangat, model je melacur. 

payment sangat murah, not worth it. tapi masa tu still sekolah kan. suka suka je lah. padahal tiap kali nak pergi 'scouting' tu my mom bagi RM 100 ++ takut I kelaparan/ sesat. pernah je dapat sampai RM 200+ pastu I dating dengan boyfriend. boleh?

so total income I ialah RM 350. for 1 month hahah okay kelakar, sebab dia commision based. so macam 1 talent yang CONFIRMED attend class, baru dapat RM 3.50. err kau rasa? ahahha so dalam sehari I dapat 30 orang, tak tentu lagi semua nak. 

apa pun, first gaji I, I belanja Mak makan kat food court Sg Wang. and I beli purse Vincci . ehhehe. 

Job opportunity pulak, dia taklah bagi kita job there and then. tapi dia macam bagi 'lubang' untuk casting. banyak yang jauh jauh. Ingat sekali naik bus tukar tukar pegi Damansara Perdana kot dengan boyfie.  casting untuk TV Commercial "Taknak Merokok". I punya line ialah

"I can think for myself"

tapi tak dapat pun. and yang lain I tak dapat pergi sebab err entah. boyfriend tak dapat teman kot. err

Tapi I tak habis attend class. I tak ingatlah kenapa. gaduh dengan boyfriend? hahaha I memang macam tu. kekonon the end of my life la kalau takde boyfriend. hak tuihh. so disebabkan tak habis attend class I tak dapat lah sijil/ casting lagi. Tapi after that I ada join agency lain. macam biasa lah I buat benda separuh jalan. hidup I penuh drama dulu. Konon boyfriend tu cinta matik lah. pffttt


*notakaki: budak No 5 tu lah yang nak jadi model tu. kah. I dari kecik memang pelik dengan badan I sendiri. di kalangan kawan kelas, I memang besarrrrrr/gemokkk/ tinggi. budak pompuan semua pendek yang lelaki takyah cerita la. I selalu risau I jadi Giant ke, Dinasor ke, Big Show ke. hahaha. tapi bila dah after high school, "woi aku paling pendekkkkkk"

muka Lihin ke Maira?

Comments

  1. hahahhaha.. best jugak 1st keje mommy ni ea.. penuh drama dan penuh experience...

    ReplyDelete
  2. Tapi kalo dulu RM 350 dah kita jugaklah kan.. kalau sekarang beli baju raya je dah habis.. heheheh :)

    ReplyDelete
  3. Wow! At least you pandai cari duit babe. I dlu form 3 masih menagih duit mak oii. HAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe sambil carik duit sambil mintak =p

      Delete
  4. yanggg...hahaha kita ada pengalaman yang sama..dulu i pun ada dapat orang offer kat klcc untuk try modelling..nama bangunan tu wisma goldhill sebelah hotel istana..bila i datang sana ada satu pompuan cina yang kurus tinggi interview i..i ingat i ni cantik ke sampai ada org offer jadi model..waakakka sedangkan masa tu diorang macam nak suh try produk makeup diorang ke. apa..hahahaha...same experience..bythe way first experience i jual burger yang...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah yeke. wah tak sangka. entah entah sama kelas time tu. tapi seronok kan belajo mekap semua. u habis kelas ke babe?

      jual burger? sonoknya. family bukak stall ke?

      Delete
  5. wahh..talent scout...ok jg, dapat byk experience..grooming, make-up, self-confidence...akk masa Form 2, 3..ada di kpg,jd cikgu tuition masa tunggu result..first unofficial job..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi cikgu tuition? wah mesti seronok mengajar kan.

      Delete
  6. mommy... nape makin chantekkkkkkkk skrg nih!!!
    hahahahaha itu je nak kabo

    ReplyDelete
  7. Salam, hahaha wow...gempak jugak citer first job u ni babe...tp 1 kepala Rm3.50...pehh..gigih! hahaha

    ReplyDelete

Post a Comment