Stereotype Pekerjaan

Hi korang

alang alang I cerita pasal job untuk Random Thursday, I drafkan terus lah entry untuk Jumaat. hehehe

kan orang banyak stereotype pasal pekerjaan. 


setuju ke idok? 

Ada orang malu betul jadi receptionist, pastu pura pura dia bukan receptionist. boleh? kononnya kau kerja kat dalam tapi buat buat menyibuk kat depan.

Ada yang anggap kerja recep ni macam cikai nak mati. macam seolah sebenarnya kerja mudah sangat, easy peasy. angkat tepon letak angkat tepon letak. Ko ingat semua caller tu call tanya kabau je ke?

I menyampah betul tau orang macam ni. I bukan lah tengah memperjuangkan hak receptionist -_- cuma stop lah semua stereotype bodoh tu. This is 2016 bebeh. dia bergantung pada tahap keyakinan diri memasing jugak. kalau orang tanya kerja apa cakap je lah recep. 

Tapi ada je caller yang konon taknak bercakap dengan operator. konon nak dengan person in charge or at least sec je. kau ingat dorang banyak masa nak melayan? of course lah kami kena tapis dulu. kami je yang rajin nak jot down message ni

Macam lately ni kan orang dok cakap pasal surirumah. Tak payah malu mengaku suri rumah. entahlah kalau I tak malu pun. tu kira macam impian I sekarang. dok menunggu je kata-kata hikmah dari Ocin

"bee, ko takyah kerja lah. dok umah je goyang apa yang ada"

kahkah. seronok okayyy >,<

Pastu I pernah baca kat forum tau pasal pengalaman akak akak tu kat wad bersalin. Kononnya dorang akan tengok record kita kerja apa. kalau surirumah dia layan cikai cikai je. kalau kerja gempak gempak dalam opis bawah ekon menyandar atas kerusi dia akan layan elok elok. 

Harapnya cerita ni tak betul lah ye. atau pun mungkin ni kejadian berbelas tahun dulu. maklumlah time tu ramai narrow minded. suri rumah je duduk rumah pakai kain batik rambut kembang. Pastu bila laki balik, sambil sambut laki, sambil betulkan ikatan kain batik

hahahaha

hoi housewife zaman sekarang, laki pergi je kerja dia pun siap siap lepak hispter cafe lah. pastu shopping kat Cold Storage beli apa yang patut nak buat dinner. sambil shopping selfie dengan sayur bayam sekali. kat car park sempat OOTD. modern kan?

In the nutshell, bukakanlah minda anda. ni zaman serba modern bukan zaman batu. 

*notakaki: tapi kalau muka cantik badan hotsentap, pakai kain batik dengan tshirt bola laki pun tetap hotsentap kan? 

*notakaki 2: I okay je satu dunia tau I receptionist , sebab recep kan semua cantik. kbai

Comments

  1. hehehe..receptionist dah ler cantik..pastu lemah lembut sopan santun dan yang paling penting penyabar..kawan Murni ramai receptionist tau..hehehe

    ReplyDelete
  2. Yes agree u beautiful...heheh..bytheway jadi surirumah ada business online pun meletop2 tau..

    ReplyDelete
  3. Mek olss stuju jugak. Last statement paling stuju! Mek pn xpaham la knp netizen leh kecam frontliner. Pdhal dia org la 1st impression ntuk satu2 orgnastion 😪😪 bior je lerr

    ReplyDelete
  4. haha.. betul2 tu.. recep ni semua cantik.. part ni setuju.. hahaha..

    Blogwalking sini, jom belajar tutorial ni

    How To Display Author Info Box in blogpost article...

    ReplyDelete
  5. Yeszaa!!!
    Betul tu Dik Non! I bfast kat Zawwara Coffee ( erkk..Gempak ke tak ni? ) haha..tapi macam nak kena control ayu and motherly sangat sebab bring all the 3 children without my husband around. Pastuh, kopi latte I kena pow dengan budak2 ni..geram jer, tapi dalam hati ..sabaaauu... :)

    ReplyDelete
  6. mommy kita pernah jadi receptionist tau dulu.. buat derk jer.. tp bab kena angkat fon kalo lambat op koz kena marah... mencik..

    ReplyDelete
  7. mommy... isik SPA 8 jadi recep kat tmpt ai ni.
    recep tmpt ai malas nak keje. asik hilang je kejenya. plus tak cantik
    kalau u jadik recep tmpt ai sejuk sikit mata memandang hik3

    ReplyDelete
  8. recep ni first impression utk company...kain batik byk tapi tersusun dlm lemari, tk suka pakai...

    ReplyDelete
  9. Salam, hey sape yg berfikiran receptionist mcm tu seyh? I sgt jeles dgn org yg kerja receptionist sbb mostly diorg mmg cantik...like you lah dear, hahah...dan lagi 1, diorang ni boleh maintain muka senyum layan karenah org..kalau i lah client from hell datang, awal2 i dah tarik muka dah..mmg i ni layak kerja belakang tabir je..hahah :p

    ReplyDelete

Post a Comment