Diary Ramadhan: Day 3

Today dah 4th day puasa. wehuuu pejam celik memang dah nak dekat seminggu.
 
Memang azam tahun ni nak buat diary seminggu. hehhee. layan je lah ye
 
Semalam buka dengan sambal sotong, kailan, telur dadar few dishes beli kat Param. eh rajin pulak pegi Param ye
 
 


Masa kecik dulu lagi rajin. budak kecik kan, memang semua benda nak lah. air 2 jenis, dessert etc. Bila dah tua ni I rasa tekak ni lebih memilih. poket pun memilih. Rasa tak seronok bila beli benda yang tak kena dengan harga.
 
I bukan lah tak reti bersyukur dengan makanan, tapi tak seronoklah beli benda tak berbaloi. bukannya amek free ye tak? contoh roti goreng tu. harga sama RM 2.50. tapi inti dia -__- I rasa macam makan roti kosong je hokay. sedangkan kat Penchala inti dia wallah, kenyang makan. kenapa harga sama tapi kualiti berbeza? sewa tempat lain lain ek?
 
air Mango tu RM 4. -__- dia dah siap letak ais awal awal. tawar dek nonn. masa 1st puasa beli air tebu RM 6 w/o ice. okay , puas hati. pekat dan lazat.
 
sebab tu I suka buat sendiri je air. tapi bukanlah semua air boleh buat sendiri T_T I mana ada mesin tebu hahahah. kalau takat bandung cincau/ soya cincau boleh lah buat. syok tau beli cincau, potong besau besau. puas makan. Last year I suka buat pastu Ocin gelakkan kan I cakap kedekut semua benda nak buat sendiri. ceh
 
Selain tu, kami beli karamel. Ocin lah ni teringin teringin . macam dia pulak peknen -_- satu bekas kecik tu (lebih kecik dari bekas taufufa) RM 5. tapi rasa tak seperti yang diharapkan. sudahnya Ocin rasa sesudu je tak selera dh . haiyoo
 
I takde pengukus, kalau tak I buat sendiri je. errr
 
Kalau kita dah tinggal lama kat area tu mesti kita dah tahu gerai mana berbaloi beli gerai mana tak kan. selalu yang berbaloi beli ni mesti dah lama bertapak. macam kat bazaar Bandar Baru Ampang tu paling berbaloi beli Ayam Golek dia. sekor RM 20 kot, tapi memang sedap. cukup rasa. Kalau bazar Bukit Indah, rasanya murtabak dia kot. sebab tu beratur panjang gilaaaaaaaaaaaa =_=
 
Tahun ni I baca ramai berazam nak masak sendiri kat umah. ehhee baguslah kalau banyak masa. Macam I, main dishes Mak I memang masak. cuma benda benda tambahan tu nak taknak kena beli jugak. anak I pun suka makan, so rasa tak rugi kalau membeli tu. si Maira tu pun pandai memilih. agak agak benda tu tak sedap dia taknak. kalau sedap berebut lah . hahaha
 
Till here, toodles
 
*notakaki: taktahu lah apesal rasa payau tekak. hadoi ujian mengandung betoi. kalau masa Maira asyik cirit je, yang no 3 ni pulak asyik demam je. demam seminggu sekali pulak tu. badan tak panas, tapi dok menggigil sejuk + sakit kepala + flu + sore throat.

Comments

  1. Sama lah kita semalam jus mangga!! Dpt plak yg pekat kaw kaww. I like :D

    ReplyDelete
  2. sambal sotongggg! makan pulak dengan telur dadar garinggg pastuh nasi panasss. Wooohhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. huii kita suka sotong gebu yang ada telurrr. dap

      Delete
  3. kalau yang sedap memang beratur panjang yang...heheh by the way sotong tu yummy sangat...

    ReplyDelete
  4. Kita pun berbuka dengan sambal sotong semalam. Sebab stuck dlm jem, so bli sambal sotong tepi jalab je la

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulan puasa ni kat mana mana pun jem kan

      Delete

Post a Comment