Family Day 2017

Toyol Curi Duit

I nak mengadu cerita sedih ni

I simpan duit mas kahwin I dalam bilik tau. I letak atas drawer tapi I tindihkan dengan sokkabar yang dijadikan lapik meja.  sekali dengan duit tu ada duit RM 2 lama dengan duit Rupiah. 

2-3 minggu lepas I check masih ada. pastu semalam ( 130616)  I check lagi dah takde. hadoi toyol amek ke?

I macam frust gila semalam. menangis nangis. yelah benda kecik je. hilang pun RM 50 je tapi I ni kan jenis sentimental value orangnya. duit tu dah bertahun I simpan. tetiba hilang macam tu je sedihnya. Its not about the amount but duit tu memang takde gantinya T_T

actually memang ada cerita pasal toyol kat flat I, ada orang kampung membela lepas tu ada few penduduk sini yang kehilangan duit lah. Tapi entah lah bukan taknak percaya. hurmmm Tapi ni kan bulan puasa. toyol tak kena ikat ke ;'(



bukannya bilik I bilik tinggal pun. selalu solat/ baca Yassin dalam bilik. memang dorang ni bangsa takkan terbakar ke apa?

I tanya jugak Mak I kalau kalau Lihin ada amek. sebab Lihin dah pandai bab duit. selalu dia bukak purse I amek coins lepas tu bagi Nanny suh pergi kedai beli gula gula or ice cream. Tak pernah pulak dia amek duit lepas tu buang or sorok mana mana. sebab dia tau duit untuk beli sesuatu. haihhh

sedih sangat. 

nak kena percaya ke toyol amek?

berdosa ke kalau I percaya?

sapa lagi amek? mustahil salah letak bukannya I sentuh duit tu. dah lama sangat dia atas drawer tu. lama sangat dah. I akan periksa setiap 2-3 weeks untuk make sure masih ada. 

BTW, Google punya Google I rasa macam dapat penerangan yang bagus tentang kewujudan si toyol

source: Arrazialkelantaniy.wordpress
I bukan apa. I memang percaya dengan jin and hantu semua. tempat berhantu semua jadah I percaya lah. Tapi toyol ni macam err entah. kolot. alamak -_- bukan ala I cant find the correct word lah tapi paham paham lah. macam selalu cerita zaman dulu kala, orang bela toyol sebab malas kerja etc. sekarang pun wujud ke?


Frust punya pasal I siap update status lagi. segan pun ada, benda ni kan macam sensitif sikit. kang ada yang kata apa pulak tapi ah lantaklah.

ada yang bagi tips letak jarum peniti. ha. I pernah jugak dengar benda benda cenggitu takut dengan benda tajam kan? sebab tu kalau tips orang orang tua, kita kena letak gunting bawah bantal baby. elak gangguan katanya

err I tak pernah try lagi lah, kang tercucuk tangan anak I sesia je. orang zaman dulu kan banyak petuanya. dengar je lah.
hamboi ko nak kawen lagi ye. aku tengah sedih hilang duit ni

Dulu pernah jugak hilang RM 50. Tapi time tu I anggap I careless. Ocin dapat gaji dia bagi I sekepok suh manage semua benda lah. pastu lepas dah kira kira I bagi Lihin main. sekali bila I datang balik Lihin dah sepahkan satu bilik -__- I kira lagi dah kurang RM 50

I try cari bawah meja, dah sapu mop semua memang takde. mungkin terselit bawah katil sebab katil I jenis yang takde gap kat bawah tu. lesap begitu sahaja. takde sapa gigih angkat katil.



apa apa pun, kalau betul la ni kerja toyol I nak sumpah dia sakit perut seminggu T_T 

bencikkkkk 

eh dia sakit buat apa. tuan dia tu ha. tak reti kerja ke? grrr



Comments

  1. Hemmm...i tumpang sedih baca ni yang...sabar ye yang..tp bulan pose ada ke toyol yang ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah lah i pun taktahu. patutnya dah kena ikat la kan

      Delete
  2. alahaiiii, kesian u..cube la try carik lagi mana tau kut2 terselit kat mana2 ker..

    *kite xkeje dgn datin tuh..tp selalu la jumpa die kalau nak kene wat attestation..;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoepfully lah terselit terbang melayang ke. sampai skrg dok carik

      *ohh okay okay . hehehe

      Delete
  3. Tersalah letak atau terubah ke mana-mana kot.

    Orang kata, kalau still terbayang-bayang duit tu, means ia masih ada berdekatan

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap harapnya lah. masih lagi seluk seluk belakang almari kot kot ada kat situ

      Delete
  4. Mek pn cam awak jugak. Benda kecik di mata orang tapi besar makna bagi kita, ye dak? Emm, xpe2 try cari mungkin terbang tu kot. Terselit celah2 mane2.

    Jangan stress ye awak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah besar nilai dia. tapi laki kita tak paham T_T hahha

      ye ye

      Delete
  5. Faham2. Duit mas kawen kan.. bukan sbb nilai. Sentimental value yg tggi.! Mudah2an jumpa la kak..kot terselit or terbang mana2.

    ReplyDelete
  6. dulu area rumah my mom pon ade dengar cerita pasal toyol ni...kawan nory sampai demam nampak toyol dalam bilik dia tgh selongkar laci...haishhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah. dah kira baik lah kalau I tak nampak kan T_T

      Delete
  7. akak ada dgr cerita pasal toyol ni... ada kakak mak pengasuh anak akak ni hilang duit mcm tu jugak... tinggal sorang jer kakak tu di rumah... anak2 semua x der duduk asing2... boleh hilang duit yg baru jer draw dr bank.. letak dlm sampul kt ruang tamu... dtg semula nak ambik hilang beberapa ratus... tgk pintu semua ok.. berkunci dari dalam... musykil kakak tu...

    doakan semoga duit adik dpt jumpa balik... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah benda ni wujud . tapi seram pulak nak percaya T_T

      thanks akak

      Delete
  8. kdang-kadang nk percaya bnd tahyol ni pun takut jugak kak.. tapi mana tahu kadang2 silap kita sendiri.. tersalah letak ke atau tercicir kat mana2 ankk akk buat main. hehehehe... tai kalau btul hilang redha je lah. mgkn bukan rezeki kita.. sabar ye kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah . taktahu nak percaya ke taknak. tahu dorang ni wujud. :D

      Delete
  9. adoiii sentimental value tu.. takpelah takee rezeki maybe ada rezeki lain nak dpt kot.. sabaq na

    ReplyDelete

Post a Comment