Family Day 2017

allergic dan pencuci muka untuk kulit sensitif

 
 
holla.
 
Tau tak weekend I kena skin allergy. Before this tak pernah ada pun so I macam tension gila lah. tension sebab gatal tapi takleh nak keruk
 
I jenis kalau kena habuk memang akan gatal tapi sikit sikit je lah. Yang ni tahap muka merah, swollen pastu dia macam ketat / sendat/ tegang sangat. hadoi semalam ( Sunday) lagi dahsyat sampai berkedut muka I. memang tidak ler I nak keluar ke mana mana.
 
 
 
 
kita bagi filter sikit
 
 
okay no filter. nampak tak merah, pori terbuka.woi gatal
 
I pergi klinik bawah office je. entahlah pada I klinik ni tak reliable sangat. pelik pelik je suggestion doc ni. contohnya time colleague ni demam, doc nak check temp pastu battery habis then dia pun rasa dengan tangan -,-' err okay fine
 
tapi doc dia cantik. kahkah. and paling dekat dengan office
 
oh according to her, kalau i takde tukar ubat/ bedsheet/detergent/ apa apa yang baru or pelik, maybe disebabkan kulit I kering sangat. so I kena tukar facial wash. I pun ragu ragu, sebabnya this one I dah pakai 1 year plus dah. so takkan lah baru jadi
 
Abang despatch office I pulak dia cakap boleh jadi jugak makanan. sebab wife dia tak pernah ada food allergy tetiba makan seafood sampai bengkak mata.check dengan specialist, dorang kata kekadang kita ni memang ada cell cell yang allergy tu tapi masa tak sampai lagi untuk cell tu active. hurmm boleh jadi jugak
 
 
doc pun suggest untuk I tukar produk. I try Google ramai jugak guna benda ni and orang kata bagus. Tak tahu lah review berbayar ke apa. ehhehe. colleague I kata dia ada beli so dia nak bagi I try dulu kalau okay baru beli. harga hurmm mahal sikit lah dari facial wash I sekarang. ada yang sebotol RM 60 kot *pengsan*
 
so for time being I pakai air pipe je lah ye.
 
banyak jugak range produk dia
 
Ni ubat I . Lupa nak tanya ubat makan tu mengantuk ke tak? Tapi I makan 11am tadi, after 1 hour I dah mamai dah. haiyoo pastu semua kata mata I nampak kecik bebenau hari ni. maybe tanpa eyeliner kot. huwaaa
 


Comments

  1. cetaphil i pun penah guna, tp bukan utk muka la. so far biasa2 je rasa. tp tgk review mmg ramai ckp bagus. maybe lain org, lain kesesuaiannya kowt

    ReplyDelete
  2. sebab preg kotttt. kan kita kalau preg macam2 yg jadi. kadang awal preg. kadang dah akhir2

    ReplyDelete
  3. Yea lah, mungkin sebab pregnant kut macam ayunie cakap... Kan macam-macam boleh jadi. Hahah

    ReplyDelete
  4. take care babeh,kulit u tu dah lah gebu dan mulus je i tengok,i rasa alahan pregnant tu..cuma i nak bagitahu i pernah guna cetaphil tu,i dapat kat klinik panel i dulu..hehehe masa jadi clerk tu bende tu amik free je,skrg dah tak boleh dah..bagi i ok je sebab bende free kan..tapi kawan i cakap pencuci muka kalau xde buih dan warna dan bau ni bagus sebenarnya compare pencuci muka yang mengeluarkan buih yang banyak..

    hemm ye lah kut,sebab kawan i tu memang jenis kulit flawless i ni haa..kulit memang sensitip,pakai apa mak nenek pun tetap sama je i tengok..ahh bosan tau...by the way take care baby ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju sgt ..klu nak kenal ciri2 pencuci muka yg 100% organik mmg xde bau, kurang berbuih plus tak bewarna .. skali pakai mcm kita lumur daun .. =)

      Delete
  5. allergic sebab pembawakan budak tu mommy...
    anak mommy nak gitau dia sensitip... ehh? hahahaha okay2 takde kena mengena

    tapi kelakar gila la doc tuh... pehlis la...
    babe ai rasa tangan dia ada tulis suhu kali.... hahahahaha
    tak boleh nak hadam betui

    ReplyDelete
  6. Salam, erk babe...okay, i mase nak nikah hari tu muka i mcm tetiba tidak flawless sebab mcm ade jerawat muncul akibat kegatalan, tak ketara sgt cuma bila sapu pakai jari, terasalah kulit tu tak licin sempurna gitu kan..hahah

    dan i ade gak beli Cetaphil ni, tp i rase mcm murah sikit regenye, i ambil mcm yg paling kecil, entahlah xsure..mmg jerawat jd kecut dan so far berkesan lah utk kulit i...TAPI...

    Dalam packaging dia tu mcm ade kertas panjang lebar tulis psl bahaya kalau terlebih kerap pakai cetaphil ni, dan i ade terbaca yang pregnant woman tak sesuai or tak boleh pakai, sebab takut efek kat baby...dia tulis amende ntah dpd dalam cetaphil tu akan meresap dan takut meresap sekali kat baby..so, better janganlah.. :( dan betul kata dorang ni, maybe pembawakan budak kot? Hehe

    ReplyDelete
  7. hormon pregnant jugak tu kot...lieya kalo pregnant muke glowing abis...jerawat 1 pun takde....skrang jgn ckp, mcm kertas pasir jek muka.... tapi tu laa jenuh plak nak peknen tiap2 tahun semata2 nak glowing kahkahkah...hope dpt jumpe produk yg sesuai key...pregnant2 ni kene pilih2 gak nak makan ubat n pakai produk....

    ReplyDelete
  8. maybe hormon kot... tp tak tau jgk kan...
    akak penah pakai cetaphil nih... tp tak sesuai kot utk kulit akak yg terlampau berminyak...
    sbb pakai dlm beberapa bln kulit muka akak jd lagi teruk...
    tp ia bergantung jgk pg kulit kita kan...

    ReplyDelete
  9. Sy stuju part yang cell tu..mmg kita xpernah ad allergy sblm ni tp faktor sekeliling boleh "mengkaktifkan" sindrom allergy tu .. either pemakanan/ kurang nutrisi atau jenis pencemaran sekeliling.. better cari pencuci muka or kulit organik .. tubuh kita work well dengan sumber alam .. tu mmg tuhan dah jadikan mcm tu ..kita manfaatkan je sumber alam neh..

    ReplyDelete

Post a Comment