Family Day 2017

Raya Kampung Tidur Hotel ?

 
This year macam viral pulak issue ni. Entah lah I tak rasa benda besar pun. Mungkin jugak sebab I memang tinggal dengan parents -_-'' and kalau balik Melaka memang I akan angkut mak abah tidur hotel.
 
Tapi pandangan orang tua mungkin berbeza kot. Ingat lagi dulu kazen I kahwin. I pun tak ingat rasanya katering tapi ada part masak sendiri (tumbang lembu kambing) and ada yang kena rewang lah. I sekolah rendah time tu. I nangis nangis nak tengok Sailormoon and I donno why, I sorang je tengok Sailormoon okay. kazen I even yang pompuan semua sepakat nak tengok kartun lain Dragon Ball ke Digimon ke Pokemon ke tapi for sure bukan gegirl punya kartun la.
 
Bila Mak suh tukar, dorang tukar kejap untuk I, pastu pap Mak blah je dorang tukar balik. huwaa Mak akakk kena buli. hahaha. so I gigih ajak Mak sewa chalet/homestay sebab nak tv
 
sudahnya Mak kata dia terdengar dedaunan berbicara
 
"orang datang merewang sampai ke tengah malam buta , dia sesedap tidur hotel blablabla"
 
sian Mak jadi bahan umpatan. ahh janji I dapat tengok kartun >,<
 
Okay back to the story. I taktahulah wujud ke orang taknak tidur rumah makpak dia sebab geli? like seriously ko membesar kat umah tu kot. entah I rasa macam propa nak matik je . Tapi macam macam boleh jadi kan dalam dunia ni
 
next sebab tak selesa. pada I tak selesa ni luas maksudnya. bukanlah bila cakap tak selesa maksudnya sebab takde ekon,rumah kayu, ada anai anai etc etc. janganlah cepat menghukum
 
1- aurat
 
dulu zaman tak pakai tudung, g mati lah orang lain. I pakai je sleeping gown I. dah tu je baju tidur gua ada. oh ada kelawar. tapi sama lah I ni bangsa tidur terkangkang. ala terselak sikit lantaklah. tapi sekarang I dah bertudung ni, satu kerja nak tidur pakai track suit kang. pastu takkan I nak pakai tudung sambil tidur -_- Mak i buat je macam tu. haih taknak lah -,-
 
2- anak kecik
 
ni antara issue besar I takleh tidur reramai. anak anak I kan tak tidur. serious memang tak tidur. paling cepat 3am. kang ada yang ngamuk kang. I tahu ramai tidur awal, lagi lagi kalau dah penat beraya/ rewang memang letak kepala je terus lelap. kang dibuatnya Maira pijak kaki orang kang. keja dia kan nak merayau je. Lihin pulak takyah cerita lah , 2am dia ajak main tembak tembak. kang orang cakap I tak reti ajar anak. Padahal memang I ajar anak I tidur lambat. baru Amerika. eh okay tu tipu
 
3- mis
 
Kemain taktahu nak buat point apa dah haha. entahlah maybe cara kita besarkan anak berbeza kot. dulu pegi rumah sedara I , si Lihin berak. Pastu kami memang biasa cebok terus dari dia baby. tak suka lah pakai wet tissue. Pastu ada makcik ni tanya kami tak beli wet tissue ke.blablabla senang takyah pergi cebok blablabla eh eh dia marah ler tu bazir air umah dia -,-
 
Pastu tak masuk bab mandi. abah tu semput, dia memang mandi air panas. Mak, I, anak anak ocin semua perlukan air panas. Kalau takde heater kami masak air. >,< kalau kat rumah orang takkan nak masak jugak hahaha.
 
Tapi apa pun I rasa I terkecuali lah bab ni =p kalau tidur rumah mentua pun macam tak relevan je sebab kat Damansara/ Sg Buluh je, memalam buta pun boleh balik. dulu time bercinta sibuk nak tidur sana memacam alasan bagi kat mak. sekarang few times jugak MIL i tanya, tapi takpelah kami balik je. bukan apa,. kang si Lihin nangis dok Atok Nanny pukul 3am kang mana nak cekau? hahahaha okay tak I cari alasan =p
 
 


Comments

  1. mek pun rumah mertua 10min je. rumah mummy 30min dengan rumah mek. time raya je balik tido. yg lain balik hari je la. hahaha. ade gak yg sumbang duk ckp nape tk tido pdhal rumah kt mmbesar. iye, itu rumah kt mmbesar tp bukan husband kita. same lah, kita balik rumah dia, tu rumah mmbesar dia. bukan rumah mmbsar kt. opkos rase kekok skit. dengan ipar duai nk kne pkai tdung. anak kecik lg.

    tp tu bukan alasan nk tido hotel lerr. tido jugak tp tak selesa sangat la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah kan. tetap tak selesa T_T kekok

      Delete
  2. Kalau dulu, rumah kampung arwah tok wan dengan tok besar. Boleh menampung 5-6 keluarga juga atau maybe lebih. Tapi lani, rumah dirobohkan dan dibuat rumah baru yang sangat kecil (untuk satu keluarga)... saudara-mara dah ramai, I think tiada masalah pon untuk tidur di hotel atau sewa homestay, dan yang penting, biarlah itinerary keluarga tu seangkatan. Maksudnya bila keluarga A ada plan nak pergi ke ruah keluarga B, so keluarga yang lelain pon pakatlah ikut bersama. Baru syok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. setuju tu. boleh je kalau nak berkumpul malam malam lepak sama. cuma bila nak tdo tu pulanglah ke hotel memasing kan.

      Delete
  3. mana-mana pun ok je yang..ikut je keselesaan kite..pedulikan je orang cakap apa kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. orang ni issue pelik pelik nak viralkan

      Delete
  4. Salam, haha part ni mmg family cozen i pun ade je yg tiap kali balik kampung dia akan book hotel..wife pakcik i dulu model, dan family diorang mmg gaya2 loaded sikit, but entah..tak timbul pulak issue ni, maybe sbb kitorang pun masing2 faham gaya hidup dorang camane kan..sbb diorang balik je kampung, cuma tido tu je yg kat hotel..lagipun, mcm u cakap tu lah, certain rumah kampung ni tak luas...i pun mase kecik dulu rase nak balik tidur rumah sendiri bila tak dapat cop tempat tidur yg best..wuwuwu T_T

    p/s: kita geng tgk solomon~ hahahah

    ReplyDelete

Post a Comment