Family Day 2017

Cara Ambil Gambar Flat Lay

Holla you alls

Sapa yang ada IG mesti suka amek gambar flat lay kan. dulunya cara ambil gambar macam ni banyak untuk product shooting for magazine Tapi sekarang ramai dah yang creative. Antara IG-ers yang famous dengan flat lay nya mestilah Vivy Yusof, Pinkstilettos dan ramai lagi. eh both them pun blogger tau. 

source: Pinterest


Jom tengok tips nak dapatkan flat lay yang cantik

1) Basic Background
background yang cantik mestilah warna putih. nampak bersih selain dapat menonjolkan object dan subject utama lain. warna lain pun boleh jugak kena pandai adjust lah. 

source: Google


"saya nak flatlay tapi takde meja putih"

ha tak semestinya atas meja je dek non. disebalik camera kan tiada siapa tahu >,< boleh pakai kemeja putih, kain putih, kertas dan memacam lagi janji muat sebagai latar


source: Google



2) Lighting
Untuk semua jenis photoshooting, lighting memang kena cun. kalau flat lay lagi lah. kena carik natural light, make sure kalau pakai lampu rumah tu, takde bayang atas meja ye. and kalau tak dapat jugak, kita main editing lah apa lagi :D

source: Anoushka




3) Ambil Gambar Dari Atas
nak gambar tu cantik and penuh, kena lah amek dari tempat tinggi. Omputeh kata from bird's eyes gituh. Kita kena panjat katil atau kerusi. serious oi, kalau tak nanti ada je yang tercrop. sebab tu kalau kat kedai makan, boleh nampak ada yang angkat phone tinggi tinggi tu. Kalau korang ada tangan yang panjang kira benefit untuk korang lah. Jangan panjat kusi mekdi ye. sogan partner kang hahaha

source: Google


4) Harmony
Harmony dari segi warna dan susunan barang. jangan letak sampai 10 'watak utama' kat dalam 1 gambau. pening oi. contoh nak flatlay makanan. 1 main dish, 1 drink, 1 dessert, cutleries , napkin. cukup lah. kalau nak flat lay pakaian /ootd pulak maybe boleh try 1 top + 1 bottom + tudung/hair accessories + shoes. dah cukup. kiranya ada space between object. kalau banyak banyak nanti confusing je.

Harmony in colors
Source: Benkelly


5) Theme
senang cerita , nak buat flat lay kita cuma perlu pick 1 theme. then let the picture tell the story . gituh tau

contoh: 
stationery- gunting,pen,notebook,colourful postit,pencil case.
teatime- cakes, tea,macaron,handphone,bunga sekuntum,napkin
bahan nak masak- telur,sudip, kitchen glove,tepung etc etc

Theme: Beauty
source: Google



Sekian , daripada bekas basic photography student (majoring in Mass Comm) hahahhaha . okay sedih student photog yang takde camera  DSLR T_T


All the best korang :D

psstt: dalam pantang memang ada masa nak update blog masalahnya takde cerita pulak aaahahha. sebab I takde gambar. ni pun ehsan Google je . adoiyai. kang asyik amek gambo kain batik and socks boring pulak korang ye tak. hahahhaha


Comments

  1. nadia suka buat faltlay too!!! semua tips nie mmg betul tq sharing Mummy .

    btw , nak tanya tips lain boleh ? macam mana gambar mummy boleh sama size mcm tue ? cantik !!!

    ReplyDelete
  2. nice tips awk. memang banyak gamba flat lay ni lawa2 kowt. tapi tang panjat kusi tu memang x sanggup kowt. hehe

    ReplyDelete
  3. ni hanya org yg rajin boleh ambik picgini yang..i ni asal nak cepat je...huhu...bestnya dpat pic2 menarik dan pandai wat cam ni kan yang..nampak photo tu lebih menarik...

    ReplyDelete
  4. suka tengok gambar flatlay..menarik & kreatif...sesekali teringin jg, tapi selalu x menjadi..hihi..

    ReplyDelete
  5. Thanks for sharing. Really enjoyed this entry. Ade tips lagi tuh..I kan kalau amik flat lay..nampak ibu jari kaki. Terkial2 nak adjust kamera. Hahaha..Flatlay "harmony" tuh cantikkkk...

    ReplyDelete
  6. gigihkan nk amik gambar mcm tu... hehe


    ReplyDelete
  7. I always failed in flatlaying. Tak pandai dan tak berseni!!! HUHUHU

    ReplyDelete
  8. oooooooooo ni namanya flat lay kih3....
    kalau akak asal boleh saja... tp lps dh dpt tips2 nih... kite cube praktikkan nnti

    ReplyDelete
  9. mek amek flat lay, jadi benda lain. ahahah. nnt tgk lerr entry mek yg gambor flat lay. nk terflat pulak rasenya --'

    ReplyDelete
  10. Nice tips!!! Siqah suka tengok gambar flatlay. Nak buat macam tak jadi je. Tak cukup props maybe. Hehe.

    Btw, awak tengah pantang rupanya. Selamat berpantang :)

    Siqah follower baru blog mommy jugak 😍

    ReplyDelete
  11. dulu rajin gak buat benda alah ni.. tp lama2 asyik kena perli je ngan hero2 sbb kena diri amik gamboo makan.. last2 arghhh tak kisah la mana2 angle pun bole..,

    ReplyDelete
  12. tp amik gambo lagu ni memang style la...

    ReplyDelete
  13. Best tip! Masih newbie lagi .. ��

    ReplyDelete

Post a Comment