Family Day 2017

Apa Itu Cradle Cap?

I ni seorang yang tak alert tau. cuai betul and short term memory pulak. hadoiyaii. btw this entry might contain pic yang buat korang geli. I warned awal awal ni
 
recently, I noticed kepala Ash ada something macam daki. I assume daki lah, apa lagi kan. kalau adult maybe kelemumur lah. I tak endah sangat. I pesan my mom tolong shampoo pakai shampoo Maira je
 
One week before bawak pergi injection, my mom letak minyak masak. hilang sikit but still ada. Then , doc terkejut gila. dia kata kesian Ash, maybe dia suffet but he dont know how to show. Tak reti menggaru, tak reti cakap. maybe dia nangis tu one of the reason sebab gatal. and dia ada demam atas pagar , kira badan dia suam lah, might be sebab suffer from that thing
 
Doc taknak inject, dia suruh clearkan everything. letak baby oil and sental slow slow.
 
I Google , benda tu namanya Cradle Cap. tak membahayakan, tapi kena clean kan lah. I serious tak ingat since when dia kena benda ni -,-'' doc tanya masa lahir macam mana pun I tak ingat. adoiyai. Yang I ingat dia dah dibotakkan dulu .
 
Btw, doc cakap something yang merisaukan. Cradle cap ni maybe petanda dia ada ekzema. sebab selain tu, kulit dia jugak agak kasar kat certain part ie pergelangan tangan, siku, peha. and dia ada merah merah kat lipatan leher. tapi doc assume yang tu sebab dia big size. doc try cari tanda lain macam ruam ke apa so takde. Doctor pun takleh nak sahkan tu ekzema.
 
Plus, I pergi klinik biasa. kalau specialist maybe dia boleh buat further checkup kot
 
I ada plan nak pergi speacialist tapi ada few thing nak kena settle dulu. sambil tu meh kita belajo apa itu cradle cap
 
 
 
 
 
isnt contagious
Source: babycentre.com
 
Doc pun ada pesan hari tu, buat gently jangan  bagi sampai berdarah. bahaya kalau kepala baby ni berkudis. I pun tak tanya apa yang bahayanya.
 
 
source: babycentre.com
 
Ni gambo Ash. tebal kan T_T sorry ye kalau you all geli geleman. I dah warned awal awal kan
 
you all lagi lagi baby newborn tu jaga elok elok, jangan sampai tebal macam ni ye. kalau dah nampak ada daki sikit ke apa ke sental pakai baby oil. opps buat slow , rub slow slow je.
 
minyak masak boleh jugak tapi doc kata macam kasauu sangat pulak. and kalau orang kampung, guna santan.
 
doc tu lah cakap. I taktahu lah cara buat macam mana. Tapi I rasa babyoil paling senang dapat. I beli Johnson kaler ijau tu,ada aloe vera tu not bad bau dia. beli small bottle je.
 
 
 
Okay kalau ada update on his skin, I update lagi.
 
Haihh kalau pasal anak ni memang mak mak cepat kelam kabut kan. tak kisahlah anak no berapa sekalipun
 
Toodles xoxo


Comments

  1. sabor je la yer. yup mak mana la tak risau kan :) moga semuanya akan ok :)

    ReplyDelete
  2. ye selalu bby mmg ada benda alah ni...

    teringat masa aiyan kecik2 dulu tak berapa ada sgt benda alah ni walaupun rambut dia tebal, sbb mmg akak sapu baby johnson oil tiap kali mandi mmg bagus...
    cradle cap dia pun skit sgt... hampir takde

    ReplyDelete
  3. babe, mek tag awk :

    http://ajussix.blogspot.my/2016/10/pencarian-bloglist-november-by-aisyhah.html

    ReplyDelete
  4. Hi mommy! Not to worry kut... Sofia also got one.... hahahhah. Cuma tak tau lak nama dia cradle cap. Mak bash yang ajar bersihkan. Dia kata kerak kepala. Memang gosok pelan2 dengan baby oil je. Letak baby oil banyak sikit bagi dia kembang dulu, then baru sikat dengan sikat halus. Tapi bash tak berani sikat, bash lap guna napkin je.

    Hm. Memang geli.. Mak pun kata banyaknya macam nak muntah pun ada hahahah. Bau nya pun lagi haruuuu... Tapi bila dah bersihkan, rindu pulak bau tu kat kepala Sofia. Hahahah.

    ReplyDelete
  5. anak mummy semua ada yg mummy panggil daki nilah.. mummy guna baby oil hijau.. gosok je pelan2 nanti oklah tu..dont wori ok..

    ReplyDelete
  6. allahu kesian baby..nak express gatal tu tak boleh menangis je..

    ReplyDelete
  7. jap jap jap.... nak tanya ekzema tu bahaya ke sehingga merisaukan?
    skrg ai pulak yang risau sebab ai memang ada ekzema.
    tapi alhamdulillah tak delah merisaukan ai sebab bahagian tangan and kaki je
    tapi kaki pon dah okay.
    yang merisaukan ai sekarang banyaknya nak kena kuar duit untuk penjagaan diri. yang ni tak leh pakai. yang tu tak leh pakai.
    kena cari sabun or whatever yang betul2 sesuai
    and sangat2 perlu rajin jaga kebersihan diri. thanks to ekzema ai penjaga yang ekstrem ttg kebersihan.

    masa kecik ai pon macam tu tapi mak memang sentiasa guna santan and dah besar tu guna minyak dia, alhamdulillah dah suci murni tanpa sebarang gangguan.harum pon harum dah ai skrg, eh? kbye

    ReplyDelete
  8. Yg ni mmg mek alert sblom branak lg. Bace info ni kat blog irine nadia. Sbb tu dlm pntg dh letak mnyk kat kpla baby nk elak bnda ni

    ReplyDelete

Post a Comment