Minta Derma Dalam Mall

 
Holala
 
I ni kan selalu tunggu Ocin 3,4 jam kat mall. pastu banyaklah bertemu dengan orang yang minta sumbangan ni. macam macam jenis orang ada. memula okay je, tapi bila dah pelbagai bangsa muncul, berulang ulang pulak tu, I dah start curiga dah.
 
Ada Indonesian (based on slang dia lah) mintak contribution untuk rumah anak yatim. I memang takde duit time tu, so I tak bagi lah. tapi pastu nampak ada member lagi sorang ajak dia blah. katanya dia dah masuk 'area' orang. hamboi mintak sumbangan ada area gitcheww.
 
ada Chinese minta sumbangan rumah kanak kanak OKU. dia ada tunjuk fliers.  aku pun tak paham -,- sebab tulisan Cina. haha I bagi jelah apa yang ada. pastu I kan duduk tingkat ni sejam. tingkat atas sejam. dia mintak lagi. alahai dia mesti lupa kan -,-
 
Tu kat KLCC. kat Avenue K pun ada sama. 3 jam I duduk, 3,4,5,6 kalilah dia datang mintak. kekadang sampai I kena cakap, "I dah bagi kat kawan you tadi. sama je kan?" gaya dia sama je. dah trained sebegitu kot
 
"halo kak. dont worry bukan jual barang kak..."
 
I dah cakap No sebab I memang takde cash. hati kering kan gua pergi kerja tak bawak 10sen pun -,-'
 
 
Ni I snap curi curi je pun. Dia approach orang tu. Kawan dia pulak tunggu dekat escalator sambil tengok sekeliling. dorang sorok sorok dari guard and orang kedai kot

 
Tengok dorang ni I teringat zaman zaman study dulu. taktahu lah wujud ke tak zaman ni. dulu famous yang group of people yang claim diri dorang student, lepas tu dia akan bagi 1 kertas kat kita kalau tulis nama. kononnya dorang buat research la apa lah, kalau kita nak bagi derma, agaknya nak bagi berapa? tu satu, another story I dengar dia akan tunjuk pen/kraf yang dorang buat so suruh kita tulis marks/ harga yang sepatutnya dorang jual pen tu. Macam RM 10 ke Rm 20 ke.
 
katanya tulis je kan. pastu lepas sign dia akan minta amount tu. dia paksa okay. kalau kita refuse bayar I taktahu la apa jadi. sebab kami pernah kena. I dengan lagi sorang GF dah lepas sebab kami memang tak layan. lagi sorang ni baik sangat stop and layan. end up dia TERPAKSA bayar RM 30 untuk pen bodoh tu -,-
 
seriously taktahu duit tu kemana. maybe betul ke rumah anak yatim, tapi ganasnya cara mintak oi
 
benda tu jadi kat station Kelana Jaya. time I kerja kat Midvalley pun sama. keluar dari station tu dorang dok kejar kita -,-'' tapi kalau nampak kita pakai uniform memang takkan kacau lah.
 
and rasanya macam se-geng dengan bebudak gores dan menang. dulu kan I kerja tepi jalan. so pernah lah lepak dengan budak budak tu. ada communication problem, susah nak borak
 
I tau lah sedekah tu based on keikhlasan. and kemana saluran duit tu terpulang pada dorang lah. tapi tu lah, sangat menganggu ketenteraman. hari hari I melepek kat mall tu 3,4 jam, maka hari hari lah nampak dorang ni. sampai bila nak habis daaa
 
Tapi apa pun yang I puji dorang ni tak pernah lah buat muka setakat ini kalau I menolak. kena faham okay, bukan semua orang pergi kerja bawak cash. ada orang kan mindset pakai smart smart mesti poket tebal. haha tebal lah, tebal dengan kad. cash zero. ada jenis orang yang minta sumbangan ni, bila orang menolak dia dah start buat muka. tampo japgi tahu lah. grr
 
okay till then, xoxo

Comments

  1. akak kalu tgh mkn adda org mintak2 derma mcm ni mmg lps tu tak pg mkn kt situ lg lah...

    kadang kalu yg org buta jual tisu tuh hulur jgk lah...
    tp kalau yg mcm ni mmg mls layan...
    pandai btl depa ni yek...

    ReplyDelete
  2. Kat sini pn cm tu gak. Klau foreigner mek cam tragak agk skit nk bg. Yg latest time mek mkn dia mntk, org local kita jugak. Tp lpas kt bg duit dia terus doa untuk kita. Rase cm di apprexxciate sangat

    ReplyDelete
  3. Bash kalau orang berjual bash bagi je.. Tapi pernah sekali dia jual tisu. Kita bagi singgit tapi dia tak bagi pun tisu tuuu... Err..

    ReplyDelete

Post a Comment