Family Day 2017

How To Tackle This Little Guy?

Breakfast with this little boy tepi kolam. priceless moment I tell you. But trust me he's not romantic at all
 
I rasa belum cerita something kat blog reader I yang lovey dovey ni
 
Hari tu kan masa balik hometown ( Sg Buloh), tengah kat lorong gelap tetiba ada babi melintas tau. Ocin emergency brake sambil cakap
 
"hish babi ni"
 
Ever since that, Lihin dok ikut / sebut word babi tu.
 
"babi pokok"
 
"eii lari babi"
 
and I was like adoiyaii. I belum ajar Lihin bab dosa sebut this and that word so I pun pening macam mana nak explain. So I cakap lah,
 
"Lihin. No! jangan sebut nama babi. nanti dia datang malam malam kejar Abang. Dia besar, nanti dia himpit Abang"
 
and dia jawab
 
" Atuk pun besar. Nanny besar Mommy besar. Semua orang besar macam babi"
 
pfftttt.
 
Umur dia sekarang ni memang banyak pertanyaan. Sometime tak terjawab. sebab tu orang cakap ada anak baya ni kena penuh kesabaran. Bukan saja sabar dengan kelasakan dia, tapi dengan soalan soalan yang helloooooo ridiculous
 
I'm trying my best untuk masuk dalam dunia dia ni. Kalau main lari lari, main toys, pretend play tu boleh lah. Kalau nak suruh I jawab soalan dia? hadoi
 
How to tackle this little guy? nak masuk dalam dunia dia ke nak act sebagai adult?
 
Confuse.
 
*notakaki: ohh hari tu my friend tanya kenapa belum ajar dia Alif Ba Ta semua tu? kenapa tak ajar dia pasal agama dosa pahala sebut babi semua.  First of all, I met this ustazah and dia cakap Lihin ni kecik lagi. biarkan dia bermain puas puas. Jangan push dia Second, dia ni baru start bercakap. ABC 123 yang basic pun tunggang langgang. Kalau ikutkan banyak benda I nak ajar, table manner, how to dress up ha semua I nak sumbat tapi tu lah. slowly.

Comments

  1. tp sebnrya dri kecil la anak ni kena ajar tntng agama, mula dekatkan dgn ilmu agama, bak kata orang2 tua biar buta huruf jgn buta quran.. Wallahualam :P sekadar perkonsian :)

    ReplyDelete
  2. hahahaha, mek gelak je bace tp tu la kan. dia budak, mane tahu babi tu ape. cam ank mek la, 11 bulan dah pandai ultramen bgai. dah la girl. pufff. tu semua pengaruh tv and rakan sebaya --'

    ReplyDelete
  3. tulah bdk2 sekarang pantang dgr bunyi bru2 mesti nk ikut. payah pula org dewasa nk explain 😌😌 apa pun jgn mengalah bab didik anak. hehe. itu jelah nsihat mak bila dh ad anak

    ReplyDelete
  4. p/s: mnjwb pertanyaan knapa org gosok patung ikn duyung tu sbb org siam nk cepat dpt ank 😅😅

    ReplyDelete
  5. Hihihi takpelah, Cici. Slow2 ye.
    Lorong gelap yang Cici maksudkan tu lorong belakang dari Bukit Rahman Putra nak ke Kuang/Kundang tu ke?

    ReplyDelete
  6. Hahha. Tudiaa jawapan Lihin. Biasalah kan mommy budak budak. Betul, tak boleh nak push diorang ajar semua benda. Slow slow kan :)

    ReplyDelete
  7. hahaha. mmg lawak kenkadang. tp biasalah tu bebudak nak membesar kan. takpa slowly je nti fhmlah dia. :)

    ReplyDelete
  8. Slowly dear...nak latih anak ni kena fun..xleh paksa...bermain sambil ajar pun best sgt...lihin one day nanti dia akan tunjuk romantik dia lah mommy...sabar ye mommy hehe

    ReplyDelete
  9. Semua orang besar macam babi. 😂😂😂

    Aiyaaa.... Nampaknya memang kena berhati-hati bila bercakap nanti.

    ReplyDelete
  10. hehehe budak2 sis.. salam kenal.. done follow
    jemput singgah yee
    https://mellyacrayola.blogspot.my/

    ReplyDelete
  11. Hahahahaa bijaknya dia! Otak ligat ni

    ReplyDelete

Post a Comment