MinNature Exhibition In Summit USJ

You guys pernah tak rasa geram kalau tengok benda benda comel? I memang sejenis geram tak boleh tahan.
So last week I berpeluang ke MiNature Exhibition and I'm proud to announce that this is the largest exhibition in Asia.

*big applause*

They took over 2 years to work out on this. Hebat kan? Dari situ dah nampak kesungguhan team mereka untuk menjayakan exhibition ni. Ini semua adalah disebabkan minat dan passion masing-masing

So di MinNature, anda boleh melihat keunikan yang bukan sahaja ada di Malaysia, tetapi juga serata dunia.

Contohnya gambar di bawah ini menampilkan Cameron Highland, one of main attraction in Malaysia

Cool, sangat teliti dan kemas. You guys boleh nampak ladang teh yang menghijau di sebelah sana.





I tersangat kagum dengan idea diorang ni. See , MiNature theme park pun ada. Perfect!



Concert! Sapa yang tengah perform agaknya?

Oh ya. Kat sini kan, ada button yang disediakan untuk kita 'press'. Nanti akan keluar bunyi air or music dan juga lampu. Hebat kan?


Kat sini juga boleh dijadikan tempat pembelajaran untuk kanak kanak. Mereka akan menyediakan beberap model. Contohnya di bawah ialah kerja kerja construction untuk membina condominium. Dia akan tunjuk step by step. Lepas tu tadaa, ada condominium.

Idea yang bagus untuk menarik minat kanak kanak kan?



 Pendek kata, memang tak puas lah nak snap photo kat dalam ni. Kalau boleh setiap miniature yang ada I nak snap and letak dalam blog. Tapi panjang sangat pulak. hahaha so biarlah jadi koleksi peribadi je. 

Di bawah ni ialah sebuah perkampungan. Memang boleh nampak suasana kampung, ditambah pulak dengan pokok kelapa tu. Adoi , mesti ada yang rindu hometown nanti

Oh lagi satu, kalau you guys nampak yang hujung warna gold tu ialah masjid. Dorang ni bukan suka suka bina tau. Before letak masjid tu, team MiNature ni dah buat research betul betul tentang arah Kiblat. Jadinya masjid yang you all nampak tu memang menghadap Kiblat. 

Kagum I dengan explanation dia. Bukan senang ye, memerlukan kesabaran dan effort yang tinggi


MinNature bukan saja mempamerkan keunikan di Malaysia, tetapi juga di serata dunia. Selain cantik untuk bergambar, yang bestnya kalau bawak anak ke kawan kawan ke, you guys can test their general knowledge.Kita main teka teki lah.  

Kawasan ni agak famous. Banyak film shooting kawasan ni. Cuba teka negara mana?



So according to the staff, ni adalah rumah impian mereka. see, sebuah keluarga yang bahagia.

Tinggi imagination and so ambitious.


Castle! You guys nampak tak apa yang keluar dari tingkap tu? Its Rapunzel hair

Masa ni kami diberi peluang untuk tengok 'miracle'. Bila switch off lampu. memang WOW! sangat cantik



You guys tahu nama temple ni tak? Cantik senibinanya.



This shop lot area look so familiar right?



Ha yang ni pulak bangunan bangunan iconic di  Malaysia. Ada KLCC, KL Tower (not in the picture) , Masjid Negara, Bangunan Tabung Haji dan lain lain


According to MinNature team, there are working on KLCC and Batu Caves also Thaipusam Fest soon. Wah bestnya. Katanya lagi, ada orang tanya 

"Bila tempat ni nak siap sepenuhnya?"

Jawapannya ialah

"nope , tempat ni akan selalu ditukar ganti. Diorang akan selalu brainstorm and mencari something new untuk dipamerkan"

COOL!!!

Macam mana? Kagum tak dengan MinNature Exhibition ni? You guys should bring your family and friend untuk tengok dan appreciate sendiri keunikan yang terdapat dalam ni. I'm very sure you guys akan rasa kagum dengan setiap satu binaan yang teliti dan kemas

Oh, bagi yang ada anak berumur 4 tahun ke atas, you can bring your child to join this workshop. Yang minar art mesti suka ni. Ala, alang alang bawak anak, you all join ler sekali

Nampak senang sangat. I was like, "What? buat pokok? senang je kot. Macam lukis pokok tu,"

Kid you not, ianya memerlukan kesabaran okay. Thanks to Lili yang banyak tolong I. T_T



So untuk workshop kami hari tu, kami belajar buat pokok dan kalau nak letak pond pun boleh. See proses tabur batu pun memerlukan effort tau.

Nampak tak muka stress I. hahaha but it was fun. Would love to join another workshop. Teringin nak belajar buat rumah ke KLCC ke. hamboiii


Yeayy finally!


Best woo. Jom pegi weekend ni. Boleh masuk dalam family activity ni. sesuai untuk semua peringkat umur 

Location

MinNature Summit USJ
Level 4 ( beside GSC)

Ticket Price

Adult
RM 38 / RM 28 (MyKad)

Child ( 4-12 years old)
RM 25 / RM 15 (MyKid)

Senior (above 60 years old)
RM 25 / RM 15 (MyKad)


Psstt ...sediakan memory camera secukupnya okay. Nanti menyesal tak dapat snap photo bebanyak

Comments

  1. Wah bestnya..teringat masa pergi Legoland.. memang banyak habes masa ambik gambar jer..

    ReplyDelete
  2. Best sangat! remind me with train museum, Edo Museum in Japan. Thanks for sharing! Tak sabar nak pergi.

    ReplyDelete

Post a Comment