Family Day 2017

Random: Week Of Depression, Sadness, Frustration

 
Holla semua. Lama bebenor tak buat entry personal kan. Ni pun ada lagi pending I save dalam draft je. Nak cerita kesedihan jap

 
 
Last week I dapat offer untuk buat article for one online site. I memang pernah dengar this site and I think quite famous lah.I think they pick random je kot I kan selalu advertise email address I kat group blogger.
 
So bila dapat offer I macam terlompat lompat lah. Payment? 10x GANDA LEBIH RENDAH dari payment untuk blogger but who cares man. I kan pernah berangan nak jadi penulis and ada kolum sendiri dalam Cleo, In Trend or Seventeen. wah gitchew kan. Btw article boleh guna English or Malay.
 
Buat article senang. semua senang. Yang susahnya nak capaikan SEO dah readability dia. Banyak benda diambil kira contohnya kalau bahasa kita susah nak difahami (berbunga bunga) atau ayat dalam paragraph terlalu panjang memang dia takkan approve
 
Untuk SEO pulak, kita kena banyak pakai keyword. Contoh kalau keyword ialah 'Nude Lipstick' makanya dalam title, paragraph one , etc etc kena ada word tu.
 
Dia ada few stage la grey to red to orange to green. Mine stuck kat orange tu. I dah ubah macam macam still sama
 
Kecewa! Tersangatlah kecewa
 
Bunyi macam benda kecik kan, tapi I tak boleh buat. I think 5,6 days jugak I hadap PC I, blog I pun terabai disebabkan I cuba focus untuk benda alah tu. and still tak boleh. Frust okay. Benda yang I suka tapi I tak boleh buat. I ingatkan I boleh. hurmm
 
Orang tu dok email tanya macam mana blablabla. Dia pun macam bengang kot satu article pending lama lama. Last last I email dia cakap
 
"...I give up on my article. Thank you and sorry for taking your time"
 
I whatsapp Ocin cerita kekecewaan I (eventhough sangat tak membantu) lepas tu masuk washroom and nangis. sobs
 
 

 
So kesimpulannya?
 
Tuhan tahu yang lebih baik. Biarlah I hadap blog sambil angkat tepon je. sobs
 


Comments

  1. Rezeki ada di mana mana akak, tak pe take ur time :) Jgn give up!

    ReplyDelete
  2. mumyyy...wajah blog mummy dah baru...hehe,,owh patutlah i baca status fb u sedih kemain bunyinya,i ingat ada orang ngorat u ke,ada orang tak hemsem hantar bunga kat ofis ke,,rupanya pasal artikel ye..ist sokay babeh,jangan sedih2 nanti ada rezeki lain,5-6 days u dah usaha,i yakin pasti ALLAH ganti yang lain yang lebih baik...u tunggu je tau,,sure ada nanti...ok bee take care..miss u muahh

    ReplyDelete
  3. Alaa...takper Cici. Nanti cuba lagi yer dear. Kesian pulak I dengar...sebab dok imagine diri sendrik juga mengadap PC berhari2..tapi sangkut gak tak lepas. Dont give up babe. Nanti cuba dan cuba lagi ok?

    ReplyDelete

Post a Comment