Muzium Coklat Kota Damansara

Jom Ke Langkawi Dengan Traveloka

Langkawi- The Jewel of Kedah
 
Langkawi ni memang satu tempat yang wajib ada dalam Must-Go- List setiap orang yang cintakan keindahan pulau. Macam macam ada kat Langkawi ni tau, sebab tu jugalah ia digelar Langkawi, The Jewel of Kedah.

So today I nak cerita tentang Accomodation, Food and Pantai yang best di Langkawi
 

Pantai Di Langkawi


Pantai Cenang

photo courtesy
 

White beaches surrounded by azure seas, such an eye candy for the tourist. So calming, kalau dah pergi memang rasa taknak balik. Antara pantai yang sememangnya famous di Langkawi ialah Pantai Cenang. Pantai ni jadi tumpuan tourist yang nak berjalan jalan menikmati keindahan sunset. Selain tu banyak juga aktiviti air kat sini seperti Parasailing, Banana Boat, Boat Laju dan macam macam lagi lah. Oh kawasan Pantai Cenang ni juga happening waktu malam okay.

 


Tanjung Rhu
Berbeza dengan Pantai Cenang yang sentiasa happening, Tanjung Rhu sesuai dengan sesiapa yang cintakan kedamaian. Lokasi Tanjung Rhu yang terletak betul-betul hujung (tanjung) memang sunyi dan mendamaikan. Ha so sesiapa yang suka suasana macam ni, sesuai lah. Kat sini lebih sesuai pada sesiapa yang cari ketenangan sambal menikmati view laut yang cantik. Tapi awas, laut di sini kurang sesuai untuk aktiviti mandi manda ye. Mungkin more to water sports kot. tapi depends lah kat diri sendiri. hehehe
 
Accommodation
 
Jangan risau pasal accommodation di Langkawi. Banyak chalet , hotel dan juga homestay. Kita tinggal pilih je yang mana sesuai dengan bajet dan kemahuan kita.
Malibest Resort
pic courtesy
Malibest Resort ni terletak betul betul menghadap pantai dan semestinya jadi pilihan tourist. Terletak di Pantai Chenang, kebanyakkan pengunjung memang puas hati dengan room view dan location.
Selain dekat dengan pantai, Malibest ni pun dekat dengan kemudahan seperti kedai makan, Langkawi Int Airport dan main attraction yang lain. Ha ni memang jadi pilihan I lah sebab I memang suka tempat tempat ramai orang dan senang nak access ke mana mana.
Malibest Resort ni pun ada banyak facilities seperti Tour & Recreation, Swimming Pool, Water Heater dan banyak lagi lah. So maybe kalau plan ke Langkawi boleh plan nak stay kat sini okay. Kids confirm suka!
 
Tanjung Rhu Resort

 
Dikelilingi oleh hutan hujan sepanjang 1100 ekar, Tanjung Rhu Resort menawarkan pemandangan Andaman Sea. Sangat cantic dan menenangkan. Kalau you all ada extra budget, maybe boleh pilih resort ni. Ala sesekali menjamu mata sesambil merehatkan minda. Sesiapa nak romantic-getaway bersama yang tersayang tu, boleh dating sini okay. Selain tu ada jugak aktiviti seperti berkayak, windsurfing dan sailing.
 
Four Season Resort Langkawi
Kalau mengimpikan percutian mewah, boleh pilih resort ni yang terletak di Tanjung Rhu. Siap dengan private mile-long beach. Pengunjung boleh menikmati keindahan flora dan fauna di UNESCO Geopark( the first in Southest Asia)
 
Banyak facilities menarik disini. Antaranya Adult Quiet Pool,Family Pool, water sports including Malaysia ‘s first X- Jetblades, in-villa dining dan banyak lagi lah. Memang super luxury kan? Sesekali boleh lah merasa. Bila lagi nak rasa semua , kat negara sendiri pulak tu
 
The Food
Jangan risau bila dah sampai Langkawi ni memang ada banyak sangat pilihan makanan. Antara yang famous dan tengah viral sekarang ialah Nasi Dagang Pak Malau yang menyajikan hidangan yang super sedap ditambah dengan pemandangan sawah padi yang cantik
Selain tu ada jugak banyak pilihan makanan yang lain
Nasi Dagang Pak Malau
photo credit: Malya.G
Superb food and stunning view. Yes, ramai datang dari jauh semata mata untuk merasai sendiri Nasi Dagang Pak Malau yang viral ni. Setakat ni semua komen berpuas hati dan confirmed will come back again. Kalau baca komen di Foursquare pun ramai cakap tentang fantastic ikan tongkol, the taste and also the paddy field. ahhh I tak sabar nak pergi sana . Nak amek gambo puas puas
 
Nest Rooftop, Langkawi
Tarikan terbaru di Langkawi, located at Pantai Cenang. Ha yang ni memang sesuai nak lepak chill chill dengan kawan kawan , takpun dating dengan orang tersayang gitchew.
It’s a pork free restaurant yang menyajikan banyak pilihan makanan wester, mocktails, salad,and fruit juices. Seronoknya lepak lepak sambal tengok pemandangan Laut Andaman kan. Harus masuk dalam to-go-list korang okay!
And don’t worry, walaupun tempat ni Nampak very hipster macam tu tapi alcohol is not served kat sini. Korang boleh pilih milkshake ke fruit juices ke. Bagus untuk kesihatan, hahaha. I think tempat macam ni sesuai nak bawak anak.
 
 
Wan Thai Restaurant
photo courtesy
This is a must-go restaurant lagi lagi kalau anda pencinta makanan Thailand. Ohh sedapnya. I tengok gambar pun dah saliva drooling ni ha
Mostly komen suka their Pulut Mangga and Pandan Chicken. Dahlah dua dua tu favourite I. aduhduh
Seafood dihidangkan fresh dan they give excellent service. Superb!
Ha okay amacam , best kan pergi Langkawi. I memang plan nak pergi bawak whole family and I think Traveloka sangatlah membantu untuk mencari tiket dan tempat penginapan yang selesa. Harga pun affordable.  Tak payah leceh leceh nak survey one by one. Semuanya dalam website yang sama je.
 
Korang pernah try Traveloka?
Traveloka is one of the leading flight and hotel booking platform in Southest Asia. A complete solution where you can book super cheap flight ticket and hotels in Southest Asia. Dorang ni menawarkan lebih 100,00+ flight route and 100,000+ hotels di Southest Asia tau. Wahh.
 Bagus untuk kaki travel atau sesiapa yang baru berjinak jinak dalam bab bab travel dan mengidamkan percutian yang lebih bermakna gitchew. Why pay more kan?
 
Tawaran Hebat Traveloka Sempena SEA Games
Ha yang ni korang memang wajib grab. Sapa tak grab memang rugi.
Sempena SEA Games yang bakal diadakan di Malaysia, Traveloka as the Gold Sponsor for SEA Games dengan berbesar hati menawarkan banyak promosi untuk flight dan hotels during the SEA Games period. Bukan tu je tau, Traveloka will also have an on-ground booth that contains interesting activities. ha menarik tu, mesti banyak benda best dan hadiah menarik kan. So nanti korang boleh singgah Bukit Jalil National Stadium and join activity yang disediakan okay.
Kalau nak lagi senang, download je Traveloka apps di Google Play or Apps Store. senang, jimat masa dan on-the –go
Boleh visit website Traveloka
 
 
 
 
SEA Games
 
So basically SEA Games (Southest Asian Games) ni melibatkan 11 negara di Asia Tenggara. Pada kali ini, Malaysia dengan berbesar hati menjadi tuan rumah rasmi untuk SEA Games ke 29. SEA Games ini akan berlangsung dari 19th- 30th August 2017 dengan 404 event dan 38 jenis sukan yang akan dipertandingkan. Ini adalah kali keempat Malaysia menjadi tuan rumah. Wow! Bangga okay!
The 2017 Southern Asian Games was organized across several states in Malaysia. 19 in Kuala Lumpur, 10 in Selangor, 3 in Putrajaya, 2 in Negeri Sembilan and 1 each in Terengganu and Kedah.Prasarana menjadi “Official Public Transport Service Provider”. Tiket boleh didapati mulai 4th July secara online.
 
 



Comments

  1. bila lah agaknya dpt pi langkawi lg, dulu pnh pg sbb ada kursus kt situ.... tu pun tak bwk family...
    tunggu aiyan bsr skit lg mmg nk sgt bwk jln2 sana

    ReplyDelete
  2. Pernah 2 kali ke Langkawi. Seronok! sebab Langkawi ni kecik ajer actually. Kitaorg pernah pegi Pantai Cenang ajer...lelain tak pernah pegi lagi. Heheh...percutian ikut bajet gitu.

    ReplyDelete
  3. Dah pergi langkawi haritu tapi stay dekat tempat biasa-biasa je. bestnya kalau dapat staycation camni. Apepun memang happening & tak cukup rasanya pergi 3 hari 2 malam tu. aktiviti terlalu pax dan ada lagi banyak tempat tak sempat singgah

    ReplyDelete
  4. Searching for the Best Dating Site? Create an account to find your perfect match.

    ReplyDelete
  5. Quantum Binary Signals

    Professional trading signals delivered to your cell phone daily.

    Start following our signals NOW & make up to 270% per day.

    ReplyDelete
  6. DOWNLOAD $12,234 in 2 months GAMBLING Program?

    Let me say it right.

    I don't care about sports. Never cared less.

    I tried EVERYTHING from stocks & forex to internet systems and affiliate programs.. I even made some money but then blew it all when the stock market went south.

    I think I finally found it. Grab It NOW!!

    ReplyDelete

Post a Comment