Muzium Coklat Kota Damansara

Mid- Autumn Festival | Lantern Parade

So last weekend I berpeluang menyertai Lantern Parade di Sunway Putra Mall sempena Mid-Autum  Festival.


 
 Ramai jugak yang join, lebih kurang 1000 orang terdiri daripada pelbagai bangsa. Ha time ni memang nampak betul 1 Malaysia sebab ada Melayu, India dan Cina pegang tanglung dan berjalan bersama-sama

This is my first time join activity macam ni. Lihin lagilah excited tau tak, seboleh boleh nak jalan slow slow takut api lilin terpadam. tapi Sunway's staff and their volunteer  memang sangat helpful, kalau terpadam je memang dorang cepat cepat pasangkan balik. Thanks adik adik!




Benda macam ni bagus tau. Kita boleh dedahkan anak-anak kita dengan budaya masyarakat yang pelbagai. I memang puji inisiatif Sunway Putra Mall yang menggalakkan pelanggan setianya merasai kepelbagaian dan bersama-sama meraikan perayaan yang ada di Malaysia ni. Pengalaman oi! Parade ni kiranya macam satu gathering atau reunion sambil mengekperesi kan kegembiraan lah.

Oh bersama sama kami pada hari itu ialah underprivilleged children dari YCK dan TLC yang berumur lingkungan 7 ke 12 tahun. Seronok tengok bebudak tu happy bawak tanglung semua. Oh sebelum tu dorang ni dah dijamu dengan hidangan yang sodapp dari Selera Street di Level 4. Eh korang kalau nak lepak makan ke food hunting ke , datanglah Sunway Putra Mall ni. Ada banyak pilihan tau tak. I selalu stress taktahu nak makan yang mana. hahahah




Kiranya memang banyaklah lemak I terbakor malam tu. Sampai berpeluh peluh Lihin. takdelah jauh mana dari main entrance Sunway Putra Mall sampai ke Kenny Hills tu je. Lihin takut tapi suka tengok dragon tu. hahaha



Sekarang ni Sunway Putra Mall dan masuk Malaysia Book of Records sebab berjaya bina Tallest Lantern Made of Recycled Fabrics di bawah kategori Arts & Entertainment. Wehh kreatifnya student dari IUMW dan Kloth Cares.Lantern yang diinspirasikan dari patchwork design ni memang kreatif dan unik sebab dorang menggunakan clothes yang disumbangkan oleh public dan berjaya menghasilkan 10M tall dan





Best kan? so yang bestnya Sunway Putra Mall juga ada mengadakan workshop  Mooncake Making, Lantern Painting dan Lantern Making for shoppers during the wekeends.
 Uihh syok ni, jom bawak anak-anak , anak sedara anak buah ke angkut ramai ramai. Ha tapi untuk details penuh sila contact 03-2786 9333 or visit their website www.sunwayputramall.com

 

Comments

  1. Suka juga aktiviti macam ni. Teringat masa kat Jepun...ada pelbagai festival yang derang buat. Kena gigih la beratur, turun naik train. As Malaysian, I pun puji kalau kita buat this kind of activity banyak2 kali. Sebab now sekolah rendah pun kita dah tak bercampur dengan bangsa asing. Tak faham budaya macamane kan. So..bagus sangat kalau dapat tunjuk ke anak2.

    ReplyDelete
  2. wahhh..kreatif betul student2 tu...gud job!

    ReplyDelete
  3. bestnya festival ni. meriah dengan macam2 jenis lantern. memang bagus lah aktiviti begini untuk kanak2 lebih kenal pada budaya yang pelbagai dekat Msia ni kan

    ReplyDelete

Post a Comment