Sky Cab and Sky Bridge | Langkawi Day 2

 
Ni salah satu dalam itinerary I for Langkawi Day 2 lah. Since Sky Cab and Sky Bridge are the main attraction for Langkawi, rugi pulak kalau tak try. Last I naik kereta kabel pergi Genting kot zaman bercinta dulu. hahaha
 
So after Nasi Dagang Pak Malau, kami terus on waze ke Sky Cab, I think around 30 mins. Jalan dia berliku liku macam hatti I jugak, eh tak tak. Tapi macam jalan nak pergi Ulu Yam pulak rasanya.
 
I rasa kat Langkawi ni macam jarang jumpa petrol pump. From Malibest to Pak Malau jumpa 1 tapi Ocin malas stop. Nasib lah lepas naik bukit bagi, celah celah hutan tu ada lah satu Petronas. so siap pump petrol, pump tayar bagai. Kat situ jugak ada banyakkk kapal layar. cantik gila. if im not mistaken dekat dengan The Donna, private beach. Tempat ongkaya lah ni ye.
 
 
 
Cuaca memang panas berdetak ahh ahh ahh. Kalau bawak baby tu , kalau rajin sediakan lah payung. Macam kami pakaikan Ash topi ja. Masuk masuk je banyak gilaaaa sourvenir. baju, selipar yang jenis tulis 'I Love Langkawi'. tapi malas pulak nak beli awal awal ye tak.
 
 
 
kami amek Basic Package je
 
 
Beli ticket kena beratur agak panjang, maybe sebab public holiday. Kalau nak , ada express lane. tapi takpe kami amek normal lane ja.
 
Masuk masuk je nak que tu dorang ajak bergambar dulu. I biasanya jarang nak amek, tapi not bad lah . Boleh pilih gambar biasa dalam folder, key chain atau yang ada frame. I choose frame + keychain.  Harga tak ingat dah uolls sorry. below RM 50 kot
 
Naik je kabel car, Ya Rabbi seram pulakk. Dulu kat Genting nampak hutann je hijau. ala ala rumput. Ni nampak laut bagai. Kecut perut. Mak lagi lah tak bagi Lihin bergerak atau bercakap. Kira taknak pergerakan lah. kahkah. I jangan cakap lah, memang tutup mata. amek gambar pun julingkan mata je. Taknak tengok bawah langsung.
 
 
 
 
 
 
Nanti kita akan stop kat satu station tu, takde apa pun, kalau nak bergambar boleh lah. tapi panas lit lit. Kat sini jugak ada toilet and cafe (if im not mistaken) so bolehlah kalau korang nak buat apa yang patut.Lepas tu amek another cable car to Top Station
 
 
Sampai kat Top Station, mak aihh ramainya orang. Kat sini boleh beli ticket Sky Bridge. Boleh pilih korang nak naik Sky Glider (something like lift/ escalator) or nak jalan kaki ja. Actually kalau I sorang I pilih jalan kaki ke bawah je kot. Nak tunggu Sky Glider hazab uolls. Rail ada satu je. Kena tunggu 1 tu lah turun naik.
 


Kalau nak jalan kaki, if I'm not mistaken RM 5 /adult and RM 3/kids (2-12yo)

For Sky Glider RM 15/adult and RM 10/kids (2-12yo)

Tiada special rate for senior citizen yee.
Sky Glider
 
the rail
 

 
Sky Bridge ni view memang Subhanallah. Gayat memang gayat lah, benda tu macam gegor je. So jalan sampai ke hujung, amek gambar lepas tu patah balik beratur naik Sky Glider tu ha. Oh Macam biasa sini pun ada service amek gambar. okaylah kan. I pakai monopod sia sia je sebab tangan I menggigil. Diri tak sihat, hati jua tak sihat. efek tangan gigi. hahaha.
 





 
 
Kat situ ada convinience shop jual air, coklat. so okay lah boleh beli kudapan untuk on the way balik.
 
Turun je bawah, terus siap sedia ke 3D Art Museum. Ha yang tu nanti I update ye next week.

 

Comments

  1. Thanks for sharing, Cici! I pun kaki gayat jugak... Especially sejak beranakkan Sofia tah nape rasa gayat menjadi-jadi 😂😂😂

    ReplyDelete
  2. Alahai bestnya tengok uall naik sky2 ni. sayang betul time dtg tu kena maintenance. jeles pun ada ni. hehe

    ReplyDelete
  3. tak rugi naik benda ni.. pemandangan sangat cantik

    ReplyDelete
  4. Nani haritu ambik combo A masa naik sky cab ni. Memang gayat gila. Hahah! Tapi worth lah sebab view cantik sangat sangat :)

    ReplyDelete

Post a Comment