Resepi Bihun Goreng Singapore

Sapa kat sini peminat Bihun Goreng Singapore atau Bihun Putih ni? I memang suka betul tapi susah benau nak dapat area sini. Kalau ada pun cepat habis. Jadi moh la kita buat sendiri.
 

seram tak blackpepper I ?
 
This is my first try, yeayy menjadi. so ini resepi untuk sepaket bihun
 
Bahan Tumis (ditumbuk)
 
Bawang Merah/ Bawang Besar (3 ulas)
Bawang Putih (3 ulas)
Udang Kering ( 3 sudu)
 
1 Kiub Pati Ikan Bilis (I beli brand Knorr)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
 
Perencah
 
fishball
sotong
 
Cara -Cara
 
Tumis bawang dan udang kering sampai naik bau. Masukkan kiub ikan bilis. Kalau ikut kebanyakkan resepi , dorang akan masuk bihun dulu. Tapi as for me, better I masukkan segala benda semua so akan lebih rata.
 
Masukkan 1 sudu besar blackpepper. I ni akan over orangnya. so I masukkan 2 sudu besar. Adoiyaii terus jadi pening lalat. so remember, less is better. Kalau tak cukup boleh tambah. Jangan tamak okay kahkah
 
Lepas tu masukkan bahan perencah. Last sekali baru masukkan bihun dan gaul gaul bagi semua rata dan sekata.
 
 
Ha , eh macam senang pulak kan. Yelah, kalau benda yang complicated tu memang seorang Cici takkan masak lah. hahahaha I memang akan buat benda yang boleh dicampak campak je. . I nak pikat perut anak-anak ni. Semoga dorang tak lupa jasa Mommy terlompat lompat time menumis. kahkahkah

Toodles, xoxo


Comments

  1. Another achievement! good job mummy!!!! okeylah tu kan. Ade air tangan sendirik. Anyway, I pun suka bihun goreng Singapore. But until now, apsal Singapore eh? Kadang kalau boring..I buat bihun goreng Tomyam. Sedap babe! nanti u try ler..guna jer perencah dalam peket tuh. Heheh....

    ReplyDelete
  2. Sedapnyaaa! Terliur okay tengok :)

    ReplyDelete
  3. akak pun suke mehun putih nih
    nk buat bahan2 mudah, simple tp sedap

    ReplyDelete
  4. ya ampunnnn rindunya bihun singapore lagi2 masa belajar merbok dulu..

    ReplyDelete

Post a Comment