Hari Orientasi Tadika Kemas 2017 | Parenting

Semalam I amek annual leave sebab Lihin ada Hari Orientasi di Tadika Kemas. semangat ni, Mommy yang bangun awal , siap makeup bagai macam nak masuk tv pulak. hahaha. Dahlah gambar I sekeping pun takde. cis!
 
So I pilih Tadika Kemas bawah rumah ni ha. Senang Hujan ke rebut ke jalan jem banjir kereta rosak semua takpe sebab bawah  tekan lift je sampai. I dah survey tadika bertahun lamanya. Walaupun banyak bad review yang I baca, I percaya tenaga pengajar bukan calang calang. Ko ingat senang nak masuk jadi cikgu? Cuma I harap Lihin cepat catch-up lah. I tahu dorang ada ramai pelajar, and takde masa nak focus kat Lihin sorang. Lainlah private yang puluhan ribu tu. Ngadap lah 1 to 1 . Duit pun 1 to 1 jugak
 
Lihin Bangun Awal
 
Kebetulan night before dia tidur awal Bangun pun awal lah dalam 8am. Cuma liat nak berdiri and mandi. Biasalah, dia kan memang tak biasa bangun awal. Selalu dah terjaga pun , makan tengok kartun and tidur balik. Nasib baik dengar suara Mohamad (jiran plus kawan baik dia depan rumah tu) . Excited la dia nak pergi tadika sama sama
 
 

Kat sini kawasan kecik je. Tadika ni amek shoplot betul betul sebelah kedai runcit yang ada banyakkkkk mainan and jajan -.-'' jadah kan
 
So takdelah gambar dia beratur lah susun kasut diluar lah. sad. Terus masuk ke dalam. Mula mula dia macam takut. Dia pegang tangan I. Lepas tu okay dah


Lepas cikgu brief sikit sikit, dorang hidangkan sarapan. Wah, ada milo panas, teh O suam, kuih karipap, kek gulung dengan apam. Lihin pandai berdikari. Amek 2 karipap lagi.
 
 
 
Tu ha cikgunya. I ada la tanya tanya untuk first day boleh ke I tunggu? Dasar clingy Mommy kan. Cikgu cakap hantar je terus keluar. Takleh tunggu. Lepas tu I tanya biasanya budak nangis ke? Cikgu kata selalunya ada kes 'gerimis' tapi mostly ikut kawan lah. Sorang nangis, yang lain nangis. hahaha I teringat wad bersalin pun macam tu. Satu baby uwekk uwekk semua pun sama =.=




Masa nak secure tempat untuk tadika ni I bayo RM 50. Yang tu untuk stationery katanya macam buku semua tu. Lepas tu semalam I bayar RM 138.Perempuan lebih sikit kot sebab ada tudung kan
 
Pakaian pulak Isnin, Rabu, Jumaat pakai uniform. Selasa dan Khamis pakai baju sukan. so sementara takde uniform and baju sukan ni kena pakai t-shirt putih and seluar biru dulu lah. Cikgu tu cakap Tadika Kemas yang lain ada baju kurung khas untuk hari jumaat tapi kat sini dorang taknak buat macam tu, kesian kalau ada yang tak mampu
 
Masa orientasi tu boleh pakai baju biasa je, tapi budak biasalah dorang tak sabar langsung. Ada yang dah siap pakai kasut sekolah bagai. hehehe

Lihin Dah Tak Pakai Diaper
 
 Lihin selalu cakap malas pergi tandas so that's the reason dia taknak bukak diaper. Tapi sehari sebelum Orientation Day ( 261217) dia sendiri cakap taknak pakai diaper. Maybe sebab dia malu, night before Nanny cakap nanti kawan kawan tadika ejek dia. Sejam 4x I tanya dia nak pee ke tak -,-
 
Sekejap je pun. Dah bayar semua I heret dia balik. Itu pun dia taknak balik sebab nak tunggu Mohamad. Amboi ko.
 
Balik tu suruh semua siap kami keluar berjalan. Kebetulan I nak amek DEPO. so mai lah kita jalan cuci mata. Poket takleh nak cuci sebab memang licin dah. kahkah
 
So ada mommies yang ada pengalaman hantar anak orientasi? Berdebar nak tunggu first day, tapi mommies yang dah ada pengalaman mesti tak heran sangat kan. hiks
 
 
Toodles, xoxo


Comments

  1. wah3... dh msk tadika dh lihin yek... insyallah ok je tuh bila ada kwn ...
    kalu nngis pun mungkin awal2... nnti pandaila cikgu kt tadika tuh tenangkan... kite pun dh antar anak salam2 peluk dh trs tinggal jgn dok gatal2 tunggu, nnti dia nmpak kite, dia pun nk balik jgk...

    oklah senang ada tadika kemas, masa akak carikan utk aiyan dulu... takde pun tadika kemas... tadika yg dkt ngn opis mahal huhuhu yuran bulan2 je rm500

    ReplyDelete
  2. sama lah dgn anak akak tadika kemas jugak.. tapi tadika anak akak dlm tempat kerja akak... senang hantar dan pegi ambik...

    ReplyDelete

Post a Comment