GROW Campaign Di Tropicana City Mall

Ahad lepas I gigih kejutkan anak anak I seawal pagi untuk join aktiviti  GROW Campaign yang diadakan di Tropicana City Mall. Yelah weekend dok rumah je, I nak jugak kids join something yang bermanfaat.
 
By the way, kempen yang dianjurkan oleh Tropicana City Mall dan The Mines ni memang target pada generasi muda macam anak anak kita. Sejak awal usia ni memang bagus untuk didik dorang tentang climate change atau perubahan cuaca yang berlaku. Sambil sambil tu boleh la asah bakat bercucuk tanam mereka. This is totally something new for my kids
 
 
 
It's Harverst Time
 
Abang bukan main suka plus excited bila dapat harvest pokok tu. Gegirl penakut sikit tapi Mommy suruh jugak cuba. Bila lagi nak dapat pengalaman ni kan.
 
Untuk pengetahuan semua, penanaman pokok dilakukan secara hydroponic. Semua organic uolls. Sambil tu boleh educate anak anak tentang pemakanan sihat dan alam semulajadi. ha gitchew.
 
 
 



Menariknya, Tropicana City Mall & The Mines juga bekerjasama dengan Oliver Gourmet (local grocer) untuk menjual hasil tanaman dan keuntungan akan diserahkan kepada charitable organization. Kuddos to the team.Effort yang sangat bagus untuk dicontohi.
 
Professional landscaper; Professor Kajendiran Latchmanan juga bersama sama memberi tutorial dan demonstrasi cara yang betul untuk menggunakan kaedah hydroponic
 






Hasil tanaman pun memang cantik. Kalau korang tengok sayuran tu nampak sihat dan 'gemuk-gemuk' belaka. Kita ni sebagai Mak Mak, kalau dapat sayur cantik macam tu memang geram. Tak sabor nak masak.

 

 
Let's Plant A Seed
 
Lepas tu , kids diberi peluang untuk sesi planting pulak. Abang berkali kali Tanya bila sampai turn dia nak tanam pokok. Dah tanam dok tanya pulak bila nak besar. aduh sabau lah saying. Tanaman ni mengambil masa sekurang-kurangnya 40-45 hari 


 

Staff di Oliver Gourmet sedang packing sayur sayuran. uii sedapnyaa buat sup bayam aduh aduh
 


Gegirl bukan main nak posing dengan sayur yang dia petik katanya -__-

Wah seronok dorang. Nanti kita buat aktiiviti ni lagi ye. Maybe korang yang nak buat aktiviti planting di rumah , boleh beli biji benih yang disediakan di sini. Bolehlah jadikan sebagai aktivi keluarga di hujung minggu. Mesti kids excited.
 
Oh good news bagi CapitaStar members, kalau korang spend minimum of RM 30 incl of any GROW products di Oliver Gourmet Tropicana City Mall, korang entitle untuk 500 STAR$. So apa lagi, dah hujung bulan ni jom shopping!!
 
 
 


Comments

  1. Bestnya ue dpt pengalaman mcm ni ciii. Jeles. Ramai gak blogger yang attend this event. Chaiyok cii

    ReplyDelete
  2. Seronoknya the kids! Lama tak dengar pasal tanaman hidroponik ni. Awal-awal dulu sangat famous, rasa macam almost every house ada.

    ReplyDelete

Post a Comment