Muzium Coklat Kota Damansara

Bajet Bercuti Di Gili Trawangan

 
Penat betul buat entry pecah pecah ni. Kang kalau tak pecahkan panjang berjela pulak ye tak. hiks. So di sini I gabungkan untuk kemudahan korang yang tengah dok mencari info pasal Gili
 
Tiket memang kami dah beli awal, dapat dalam RM 800+ dua orang pergi balik. Bajet pergi sana dalam RM 1500 je. Kos tu termasuk hotel, makan, transport, souvenir dan emergency. Nama pun backpack kan.

Transportation

Cadangnya nak ambil metered taxi sebab boleh dapat murah kononnya. Dalam IDR 300,000 sehala ke jeti. Tapi sampai dah malam. Penat uolls. Malas nak fikir dah

Keluar dari pintu airport tu ada banyak tour agent. Yang kami ambil ni tepi sekali sebelah kanan. Tak silap nama company tu TRAC.

Dia bagi IDR 360,000 sehala. Naik Avanza uolls. memang selesa lah. Untuk malam tu kan kami nak pergi D'Max Hotel yang dekat sangat dengan airport tu, dia bagi FREE je. ha baik kan.

Supir kami Pak Irwan. kejap I panggil Mas, kejap Pak. ahh lantakla. Dia macam very fatherly . I suka cara dia and remind me of my that. Cara dia bawa pun sopan. Hp bunyi pun takut takut nak angkat.

Masa ada call, taktahu lah anak buah dia ke anak dia ke , dia cakap macam ni

"kamu tak mahu sekolah mau jadi apa ? Mau jadi maling ya"

T_T

Teringat Abah marah akak masa zaman nakal dulu T_T

Kami ajak makan malam, dia duduk meja jauh jauh. Kami dok panggil "eh mai lah dok sekali. duduk jauh jauh buat apa"

Time nak jemput dari jeti, agent tu nak bagi orang lain. Ocin mintak Pak Irwan jugak hahaha.

*Btw apa pendapat korang pasal tipping? Sejujurnya I tak tahu. I ask my friend, tapi dia memang tak bagi sebab selalu ulang alik ke Indonesia. so I bagi IDR 20,000. I baca tripadvisor Mat Saleh bagi banyakkk. Yelah depa usd kan. Apa pun terpulang pada poket memasing lah. Kami memang ngam ngam termasuk flight delay sekali T_T




boleh contact via Whatsapp- Arifin.
Makan Di Gili

I memang risau bab makan ni. Maklumlah pulau kan. Ingatkan mahal macam mana, sekali lahh mampu milik rupanya. I ada membebel kat entry ni

Makan Di Gili Trawangan



090718
 
I pergi 5 hari 4 malam. Disebabkan hari pertama tu kami sampai lewat, maka bermalam di hotel berdekatan airport. Keluar je airport memang siap beli simcard lepas tu book supir. boleh baca link di sini

Hotel : RM 120+ / IDR 400,000++
Sim Kad : RM 15 / IDR 50,000
Makan Malam: IDR 75,000++

 D'Max Hotel & Convention Lombok Review




 
 
 
 
 100718
 
Pagi pagi supir dah bawa ke jeti. I cakap taknak singgah mana mana sebab nak terus ke pulau.

Pulsa (Topup): RM 15++ / IDR 55,000

Boat Transfer : -+ RM 24 / IDR 85,000 (per person one way)

Seharian penat berjalan wehh. Meh la baca link kat bawah tu ha

 Bercuti Di Gili Trawangan | Day 1



 

110718 
 
Hari kedua di Gili Trawangan Ocin pergi snorkelling. Ini link ye

Bercuti Di Gili Trawangan | Day 2






120718
 
Hari ketiga kami photoshoot je uolls. Link di bawah

Bercuti Di Gili Trawangan | Day 3



 
 
 
 130718
 
Hari kelima kami balik dah. Boleh baca pengalaman di sini. Supir bawa pergi makan Ayam Taliwang yang famous dan juga beli souvenir untuk kenangan. Baca sini ye kawan kawan


Ayam Taliwang Lombok

Beli Souvenir Di Lombok




Preparation

Untuk yang first time ke Indonesia , cenggini lah rupa plugnya. Gigih I dok Google tak jumpa. takpe, I snapkan untuk korang




Duit pun kami tukar 2 hari sebelum pergi. Lepas tu sehari sebelum I tak puas hati, I tukar another RM 148.92 . Mana lah tahu untuk emergency kan. Jumlah ni ngam ngam untuk beli souvenir. hahaha



Kat Gili Trawangan ada money changer and atm (CIMB). kadar tukaran I tak pasti pulak. Gili lain tak tahu ada ke tak. Kang tak pepasal korang kena berenang ke Trawangan pulak kan. hahaha.

Pada I, Gili Trawangan memang lengkap, semua ada termasuk Medical Centre. Sebab tu again, I suggest duduk lah area depan . Semua ada kat situ. Kalau korang duduk area private resort tu, memang kena kayuh basikal ke kedai jugaklah.

Sesuai Ke Bawak Budak?

TAK! I bersyukur I tak bawa anak anak I dan my parents . Naik turun boat memang problem, I nak bawa diri pun tak lepas (I kan lembut gemalai manja gedik gitchew), inikan pulak kalau kena dukung anak. Eh memang taklah. I siap tersepak tembok jeti, sampai ibu jari berdarah tau.

Arus air agak kuat. Ocin cakap dia menyelam kat sini, bila timbul dah kat sebelah sana.

Biasa yang bawa budak pun Mat Saleh, tu pun anak dia rasa macam dah 8y above .

Seksa jugak , I tak pernah berenggang dengan anak. I dah korbankan segala waktu lepak I. dah pencen lah kiranya ni. Pastu my parents memang tak tahu Whatsapp. I gigih korek phone lama - Note 1  and ajar my dad Whatsapp dalam masa 3 hari je hahaha. dia prefer voice note. memang kelako lah. Ni pun dapat vid call sebab my BFF , Jue gigih dating rumah. 2x jugak lah dia datangg dalam masa 5 hari tu untuk bagi kami vid call. Kids , especially Ash terkejut sebab Mommy ada dalam telefon. hahaha



 Okay itu je. harap membantu percutian korang okay

Toodles, xoxo
 


Comments

  1. cantik lah tempat photoshoot tu. Rasa nak pergi sana jugak!

    ReplyDelete
  2. wow menarik juga gili trawangan ni eh. haritu p Bali je. memang betul. susah bawa budak-budak, kat Bali pun sama. tak family friendly. thanks share! in shaa allah one day

    ReplyDelete
  3. bestnya darling..should ask supir nye contact name..hehe boleh collaboration kan...hehehe...cantik bee...tempat tu secantik u.awww...giteww...ada souvenir utk i tak..kahkaha

    ReplyDelete

Post a Comment